Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ο Eλληνισμός δεν εξάγεται.

Η περίεργη αντίληψη της Κυβέρνησης για την προβολή και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού οδηγεί περισσότερο στην… ”εκποίησή” του παρά την αξιοποίησή του!

Γράφει η Γερασιμούλα Στάμου

Μετά την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας μας, με τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας στο ΤΑΙΠΕΔ, μετά την …μερική οριοθέτηση ΑΟΖ που οδηγεί και σε ..μερική συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας, τώρα σειρά έχουν τα αρχαία μας!!!

Αυτά προώθησε το προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο Πολιτισμού, το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει και την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα έως και 50 ετών! Ακόμα και μνημεία μπορούν να βγαίνουν στο εξωτερικό,

προκειμένου αυτά να προβάλλονται σε συνολικό πλαίσιο! Βέβαια στο εξωτερικό, όχι στην Ελλάδα! Έτσι, τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αντί να έρθουν στην Ελλάδα, μπορεί σε λίγα χρόνια να συνοδευτούν και από μερικές Καρυάτιδες, γιατί όχι!Ώστε να προβάλουμε τον ελληνικό πολιτισμό! Και να γεμίσουμε τα ταμεία των μουσείων της Αγγλίας ή της Γαλλίας, όχι της χώρας μας!

Η Κυβέρνηση επιχείρησε με το εν λόγω νομοσχέδιο να εξάγει τις αρχαιότητες για 100 χρόνια, μετά όμως το σάλο αντιδράσεων που προκλήθηκε, αντί να πάρει πίσω το μέτρο, το περιόρισε στα μισά έτη! Με άλλα λόγια η Νέα Δημοκρατία προτίμησε, αντί να διεκδικήσει τα ”κλεμμένα ” απ΄ έξω, να τα εμπλουτίσει, εξάγοντας κι άλλα! Λες και δε γνώριζε ότι ο πολιτισμός της Αρχαίας Ελλάδας είναι πόλος έλξης για τους περισσότερους επισκέπτες των Μεγάλων Μουσείων του πλανήτη.

Όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που πάνω από 8.500 ελληνικές αρχαιότητες ανυπολόγιστης αξίας βρίσκονται στο εξωτερικό. Τη στιγμή που χιλιάδες αρχαία ελληνικά ευρήματα πωλούνται σε παράνομες δημοπρασίες στο διαδίκτυο και σε κρυφές λέσχες.

Είναι να απορεί κανείς για ποιό λόγο η Κυβέρνηση, δεν επιχειρεί να φέρει τους τουρίστες στην Ελλάδα, αλλά, στρεβλά σκεπτόμενη, αποφάσισε να πάει τα αρχαία έξω!

Και πράγματι, δεν χρειάζεται πολύς κόπος για να βρεις τρόπο να αυξήσεις τα έσοδα και να ενισχύσεις την Πολιτιστική σου κληρονομιά. Και δε θέλει πολλή σκέψη για να διαπιστώσεις ότι η λύση δεν είναι να αυξήσεις το εισιτήριο! Απλά χρειάζεται να αυξήσεις το ενδιαφέρον του κοινού! Με εκσυγχρονισμό των μέσων που προβάλλεται ο πολιτισμός. Μία πολύ όμορφη σκέψη αποτελεί η ηλεκτρονική ξενάγηση, ή για παράδειγμα η ηλεκτρονική περιήγηση στα μουσεία! Μία εικονική βόλτα στην αρχαία αγορά, η ηλεκτρονική παρουσία ως στρατιώτη στο Δούρειο Ίππο, μία σύγχρονης μορφής συμμετοχή με διαδραστικό τρόπο! Με άλλα λόγια, μετατροπή μιας τυπικής επίσκεψης σε αξέχαστη εμπειρία!!!!

Όταν η Νέα Δημοκρατία ”εξάγει” τον πολιτισμό μας, στην ουσία ”εξάγει τον εαυτό μας”, και προφανώς δεν γνωρίζει, ότι ο ελληνισμός ΔΕΝ ΕΞΑΓΕΤΑΙ.

Shares