Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο εφιάλτης του κορονοϊού σαρώνει τις ΗΠΑ: Ξεπέρασαν Κίνα και Ιταλία σε κρούσματα – Πάνω από 1.500 οι νεκροί…….

Οι ΗΠΑ, όπου ο κορονοϊός SARS-CoV-2 βρίσκεται σε φάση εκθετικής εξάπλωσης, ξεπέρασαν την Παρασκευή (27/3) το φράγμα των 100.000 κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Πέμπτη την Ιταλία και την Κίνα και μετατράπηκαν στη χώρα με τα περισσότερα διαγνωσμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στον πλανήτη.

Την Παρασκευή έφθασαν πλέον να καταμετρούν σχεδόν 15.000 περισσότερα κρούσματα από την Ιταλία και 20.000 περισσότερα από την Κίνα.

Ο αριθμός των νεκρών παραμένει πάντως μικρότερος στις ΗΠΑ από ό,τι σε αυτές τις δύο χώρες, ανέρχεται συνολικά σε 1.544.

Το ποσοστό θνησιμότητας της ασθένειας στις ΗΠΑ, με βάση τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, ανέρχεται κατά συνέπεια σε 1,5%. Στην Ιταλία, φθάνει το 10,5%.

 

«Έχουμε κάνει περισσότερα τεστ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και η δυνατότητά μας συνεχίζει να μεγαλώνει» ως προς τη διεξαγωγή τέτοιων εξετάσεων, διαβεβαίωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη. Σε αυτή την πολιτεία έχουν καταγραφεί πάνω από 500 νεκροί και σχεδόν τα μισά από το σύνολο των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ενώ τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από ασθενείς.

«Βλέπουμε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, εισαγωγών σε νοσοκομεία, εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμας Τσάι, καθηγητής δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Και δυστυχώς, ο δείκτης θνησιμότητας θα ακολουθήσει αυτήν την τάση. Το ζήτημα είναι απλώς αν θα πάρει μέρες ή εβδομάδες».

Ιστορικό πακέτο 2 τρισ. δολαρίων για να σωθεί η οικονομία των ΗΠΑ
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Παρασκευή το ιστορικό πακέτο στήριξης που θα βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να μην περιέλθει σε παρατεταμένη ύφεση λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει αυτό το σχέδιο, το μεγαλύτερο που έχει εγκριθεί ποτέ στην ιστορία τις ΗΠΑ, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το νομοσχέδιο θα σταλεί στον Λευκό Οίκο προκειμένου να το επικυρώσει.

Πολλοί βουλευτές επέστρεψαν στην Ουάσινγκτον από κάθε γωνιά τις ΗΠΑ αποκλειστικά για να ψηφίσουν τα μέτρα αυτά, που είχαν ήδη εγκριθεί ομόφωνα (96-0) από τη Γερουσία τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την αποστολή μιας επιταγής ύψους 1.200 δολαρίων σε πολλούς Αμερικανούς πολίτες, βοήθεια ύψυς περίπου 400 δισεκατομμυρίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 500 δισεκ. στους μεγάλους ομίλους. Επίσης, θα χορηγηθούν 100 δισεκ. στα νοσοκομεία και θα αποδεσμευτούν άλλα 30 για τη χρηματοδότηση ερευνών για εμβόλια και θεραπείες του Covid-19. Ποσό ύψους 25 δισεκ. δολαρίων θα χορηγηθεί σε αεροπορικές εταιρίες. Προβλέπονται επίσης δανειακές εγγυήσεις για τις εταιρείες αυτές.

Το πακέτο στήριξης εγκρίθηκε δια βοής από τους βουλευτές οι οποίοι, προκειμένου να τηρήσουν τις… αποστάσεις μεταξύ τους (όπως συστήνουν οι ειδικοί λόγω της πανδημίας) είχαν κατ’ εξαίρεση καθίσει μέχρι και στους εξώστες του κοινού.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε οργισμένος να αποπεμφθεί από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ο βουλευτής Τόμας Μάσι, ο οποίος απειλούσε να ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, κάτι που ενδεχομένως θα καθυστερούσε την έγκριση του νομοσχεδίου. “Θέλει μόνο να διαφημιστεί. Δεν μπορεί να το εμποδίσει, μόνο να καθυστερήσει (την ψηφοφορία), κάτι που είναι ταυτόχρονα επικίνδυνο και ασύμφορο”, έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

 

newsbomb

Shares