Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Ο EastMed και η απάντηση της Ρωσίας! Γεωστρατηγικές εξελίξεις…

Είναι γεγονός ότι η τριμερής συνάντηση ανάμεσα σε Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο, με την επικύρωση που δέχτηκε από την αμερικανική πλευρά μέσω της παρουσίας Πομπέο, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για το ενεργειακό και για το γεωπολιτικό τοπίο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση πως η Ρωσία θα επιχειρήσει να αποτρέψει τον EastMed.

Βλέπετε το σχέδιο, ύψους 7 δισ. δολαρίων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 6-7 έτη, θα αναδείξει την περιοχή σε παραγωγό ενέργειας υποβαθμίζοντας την κυριαρχία της Ρωσίας. Πέραν της όποιας ενδεχόμενης οικονομικής ζημίας (είτε απώλεια αγορών που όμως θεωρητικά μπορούν να αντικατασταθούν είτε λόγω αύξησης της προσφοράς που θα συμπιέζει τις τιμές του αγαθού, σε μια οικονομία εξαρτημένη από τα έσοδα από τη διάθεση υδρογονανθράκων στη διεθνή αγορά), είναι η απώλεια της (γεω)πολιτικής επιρροής που έχει ο ενεργειακός τροφοδότης (Ρωσία) έναντι του τροφοδοτούμενου (Ευρωπαϊκή Ένωση).

Η επέκταση της χωρητικότητας του ήδη υφιστάμενου ρωσογερμανικού αγωγού Nordstream (το έργο που φέρει την ονομασία «Nordstream 2») φαίνεται πως είναι το πρώτο βήμα της Ρωσίας προς την ισχυροποίηση της θέσης της στην ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα σχεδιάζει την υλοποίηση του αγωγού TurkishStream, o οποίος αν υλοποιηθεί θα τροφοδοτεί την Ιταλία μέσω του αγωγού Poseidon (προσφάτως υπογράφηκε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Gazprom και Eni), ενώ η Gazprom έχει προτείνει να τροφοδοτήσει σε δεύτερο στάδιο και τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP), παρότι ο συγκεκριμένος αγωγός είχε αρχικά σχεδιαστεί για να για να αποκλείσει το ρωσικό αέριο απ’ τις ευρωπαϊκές αγορές.

Φυσικά, ο Πούτιν δεν θα μείνει μόνο σε αυτές τις κινήσεις, αλλά θα κινηθεί και παρασκηνιακά στην Μέση Ανατολή. Αν δημιουργηθεί αστάθεια στην περιοχή, ναυαγούν τα σχέδια Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας (;) και ΗΠΑ.

Πρώτο όπλο του Πούτιν ο αυτο-αποκλεισμός των Παλαιστινίων στη λωρίδα της Γάζας όπου έχουν τις αυτόνομες επαρχίες τους, στο πλαίσιο της Ιντιφάντα. Οι Παλαιστίνιοι που χρηματοδοτούνται από το Κατάρ που μετέχει στη συμμαχία (Τουρκία-Κατάρ-Ιράν-Ρωσία) θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν αστάθεια.
Δεύτερο όπλο είναι η Τουρκία η οποία μπορεί να εντείνει τις οχλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργώντας δεδομένα διαφορετικά από τα τωρινά.
Τρίτο όπλο μπορεί να είναι ο Σαλβίνι που έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τον αγωγό. Αν βρει ενεργειακή-οικονομική εναλλακτική στη Ρωσία, πιθανώς να ακυρώσει του ΕastMedτη διέλευση από ιταλικό έδαφος.
Βλέπουμε πως όλες οι χώρες κοιτούν το συμφέρον τους. Η κατάσταση στα ενεργειακά-γεωστρατηγικά είναι ρευστή.Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να ασκήσουμε σοβαρή εθνική πολιτική, μακριά από κομματικούς διαχωρισμούς.

του Κυριάκου Βελόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares