Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο Δ. Σταθακόπουλος στον Focus FM: Για να έχεις ειρήνη, πρέπει να είσαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για πόλεμο – Συνομιλίες τώρα ευνοούν μόνο τον καταπατητή

Δημήτρης Σταθακόπουλος-Focus FM // Για να έχεις ειρήνη, πρέπει να είσαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για πόλεμο – Συνομιλίες τώρα ευνοούν μόνο τον καταπατητή.

«Οι Αρχαίοι γνώριζαν ότι για να έχεις την ειρήνη πρέπει να είσαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για σύγκρουση, για πόλεμο» τόνισε μιλώντας στον Focus FM ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγος/Τουρκολόγος.

Σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση, σημείωσε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η Ελλάδα δεν έχει λόγο να βιάζεται για να προχωρήσει σε διερευνητικές με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα έχει αυτά που θέλει, κατοχυρωμένα με αίμα, αγώνα και διεθνείς συμβάσεις. Δεν τα αμφισβητεί κανένας διεθνώς πλην της Τουρκίας, ως καταπατητής. Η Τουρκία αν καθίσει στο τραπέζι μαζί μας, πει τα δικά της και εμείς κάτσουμε, την νομιμοποιήσουμε ως συνομιλητή μαζί μας, θα σηκωθεί από το τραπέζι και θα έχει κερδίσει έστω και ένα – άρα θα είναι κερδισμένη. Αν εμείς σηκωθούμε και φύγουμε, πατάμε την μπανανόφλουδα ότι εμείς είμαστε οι κακόπιστοι, ενώ η Τουρκία είναι η κακόπιστη και περιπλεκόμαστε», σημείωσε.

Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας φοβάται την κοινωνική αντίδραση, ανέφερε ο κ. Σταθακόπουλος τονίζοντας ότι «αν τεθεί το μπαλάκι στο λαό, έχουν φροντίσει με «μασάζ» εδώ και καιρό να μας κάνουν έχουμε ένα φοβικό σύνδρομο ότι η Τουρκία θα μας κάνει πόλεμο». Συνέχισε λέγοντας ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να κάνει πόλεμο, απλώς μας φοβερίζει, είναι της λογικής της πολιορκίας». «Η κοινή γνώμη φοβίζεται … Άρα, εν δυνάμει αυτός ο κόσμος που φοβάται τον πόλεμο τι θέλει; Συνομιλίες, άρα θα υπαναχωρήσει. Να υπαναχωρήσεις σε τι, στα δικά σου; Να συνομιλήσω με ποιόν, με τον καταπατητή;» διερωτήθηκε ο κ. Σταθακόπουλος.

Εκτίμησε ότι αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να ζητηθεί για τα επόμενα δύο χρόνια από την Τουρκία να μη σηκώσει κανένα αεροπλάνο, να μη παραβιάσει εναέριο ή θαλάσσιο χώρο, το Oruc Reis να καθίσει στα δικά της ύδατα και αφού περάσουν δύο χρόνια και συμπληρωθούν τα 100 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας (29/10/2023) και η Τουρκία δείξει καλοπιστία, τότε να δούμε εάν και εφόσον θα συζητήσουμε μαζί της, διότι δεν μας κυνηγά κανείς. «Αυτή τη στιγμή συνομιλίες υπό πίεση τρίτων, εξυπηρετούν μόνο τους τρίτους και όχι τους συμβαλλόμενους» ανέφερε τονίζοντας ότι η Τουρκία θα ωφεληθεί εξ αντανακλάσεως.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

Shares