Τρίτη , 4 Οκτωβρίου 2022

Ο COVID μειώνει το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ για δεύτερο συνεχόμενο έτος – δεδομένα CDC

Μια γενική άποψη των κεντρικών γραφείων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Ατλάντα

Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021 για δεύτερη συνεχή χρονιά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996, λόγω των θανάτων από τον COVID-19, σύμφωνα με προσωρινά κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Η μείωση σχεδόν ενός έτους από το 2020 στα 76,1 χρόνια σηματοδότησε τη μεγαλύτερη διετή μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, διαπίστωσε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών διευρύνθηκε επίσης πέρυσι στο υψηλότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών, με τους άνδρες να αναμένεται τώρα να ζήσουν 73,2 χρόνια, σχεδόν έξι χρόνια λιγότερα από τις γυναίκες.

Οι θάνατοι από τον COVID-19 συνέβαλαν στο ήμισυ της συνολικής μείωσης του προσδόκιμου ζωής πέρυσι, με τις υπερβολικές δόσεις φαρμάκων και τις καρδιακές παθήσεις επίσης να συμβάλλουν σημαντικά, έδειξαν τα στοιχεία.

Το COVID-19 σχετίστηκε με περισσότερους από 460.000 θανάτους στις ΗΠΑ το 2021, σύμφωνα με το CDC. Διαβάστε περισσότερα

Το 2020, το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του ενός έτους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους θανάτους που σχετίζονται με τον COVID να συμβάλλουν σχεδόν κατά 75% στη μείωση.

«Η θνησιμότητα ήταν λίγο καλύτερη το 2022 από ό,τι ήταν το 2020, επομένως πιστεύω ότι είναι πιθανό να δούμε ίσως μια ελαφρά αύξηση στο προσδόκιμο ζωής», δήλωσε ο Robert Anderson, επικεφαλής στατιστικών θνησιμότητας στο Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας του CDC.

Ωστόσο, το προσδόκιμο ζωής φέτος πιθανότατα δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία και πολλοί οδηγούν στο τι θα συμβεί προς το τέλος του έτους καθώς οι θάνατοι συνήθως αυξάνονται κατά τους χειμερινούς μήνες, είπε ο Άντερσον.

Ενώ οι θάνατοι από αυτοκτονίες είχαν μειωθεί το 2020, ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος συντελεστής στη μείωση του συνολικού προσδόκιμου ζωής πέρυσι. Οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτοκτονίες ήταν ο τρίτος κύριος παράγοντας μείωσης του προσδόκιμου ζωής για τους άνδρες.

Τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν πρώιμες εκτιμήσεις και έχουν αρκετούς περιορισμούς, σημείωσε ο οργανισμός, συμπεριλαμβανομένης της διαφοράς στον χρόνο που απαιτείται από διάφορες δικαιοδοσίες για την υποβολή των πιστοποιητικών θανάτου.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares