Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

«Ο χειμώνας θα είναι μεγάλος» μας λέει η Gazprom με βίντεο – Το αφιερώνει στους ευρωπαίους ηγετίσκους

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη έστειλε η Μόσχα για την ενεργειακή επάρκεια της, με το Κρεμλίνο να δηλώνει ότι «οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη δεν θα ξαναρχίσουν πλήρως, μέχρι η «συλλογική Δύση» να άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία».

 

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, για την αποτυχία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1 λέγοντας, ότι «για όλα φταίνει οι κυρώσεις».

«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα» υπογράμμισε.

«Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που η Μόσχα μιλά ξεκάθαρα για «ανταλλαγή» ώστε να συνεχίσει τις παραδώσεις ρωσικού αερίου στην Ευρώπη» αναφέρουν οι FT σχολιάζοντας, ότι η ανακοίνωση έρχεται μετά την διακοπή των ροών μέσω Nord Stream από την Gazprom την Παρασκευή.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακαλέσει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με στόχο να επιτρέψει την επισκευή των τουρμπινών που εμποδίζουν τις ροές ρωσικού αερίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ωστόσο υποστηρίζουν, ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει την ήπειρο με φυσικό αέριο και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως όπλο τις εξαγωγές ενέργειας.

Ο Πεσκόφ από την πλευρά του, είπε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει πλήρως τις προμήθειες έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις. Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή», αρνούμενες τις νομικές εγγυήσεις της Gazprom ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν τις τελευταίες εβδομάδες την ελπίδα ότι η αυξανόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα μειώσει την υποστήριξη των χωρών της ΕΕ προς την Ουκρανία.

«Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη», είπε ο Πεσκόφ. «Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους».

H ρωσική Gazprom δημοσίευσε βίντεο με μουσική υπόκρουση με τίτλο “Ο χειμώνας θα είναι μεγάλος”…

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι απαντούν μέσω της απίθανης Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν:
«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο τουίτερ σημειώνοντας ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

https://twitter.com/KNikephoros/status/1567027915451256832

Shares