Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο Χαφτάρ διασύρει τον Ερντογάν: “Στέλνει Κούρδους κρατούμενους να πεθάνουν στη Λιβύη” – Νέα εγκλήματα πολέμου από την Άγκυρα….

Πότε θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του το καθεστώς Ερντογάν;


ΗΤουρκία στέλνει Κούρδους αιχμαλώτους πολέμου στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA). Ουσιαστικά η Τουρκία εργαλειοποιεί τους Κούρδους αιχμαλώτους πολέμου ως ανθρώπινες ασπίδες στο μέτωπο της Λιβύης, όπου λαμβάνει χώρα μία από τις πιο ηχηρές ήττες στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Η έκθεση επισημαίνει ότι “η Τουρκία, με δόλιο πρόσχημα, στέλνει Κούρδους κρατούμενους στη Λιβύη για να εκτελέσουν επιχειρήσεις”. Ο LNA ισχυρίζεται επίσης ότι «σε αντάλλαγμα, η Τουρκία τους υπόσχεται αμνηστία – εμπλέκοντάς τους στη μάχη ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις μας».

Το τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών του LNA ανακοίνωσε επίσης αεροπορικές επιδρομές στις 4 Απριλίου κατά παραστρατιωτικών οργανώσεων της Μισράτα στο Abu Grain.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Μάρτιο σημειώθηκε κλιμάκωση μεταξύ του LNA και των δυνάμεων της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη (GNA) και των μισθοφόρων της Τουρκίας που την υποστηρίζουν. Κλιμάκωση καταγράφηκε σε τρία κρίσιμα σημεία – ανατολικά της Μισράτα, στην Τρίπολη και στην Al- Vatyya.

Όπως ανέφερε το Πενταπόσταγμα χθες, η Αίγυπτος παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Λιβύη και το κοινοβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις νίκες των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ κατά των Τούρκων.

Το μέλος της αιγυπτιακής Βουλής των Αντιπροσώπων και Βοηθός Γραμματέας Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, Χουσεΐν Αμπού Γκάδη, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του προέδρου Αλ Σίσι προς τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης για τις σαρωτικές νίκες έναντι των ΤΕΔ, καθώς και για την καταστροφή τουρκικών οπλικών συστημάτων, πυραύλων και πυρομαχικών στη Μισράτα.

Σε δήλωσή του σε αιγυπτιακό πρακτορείο, ανέφερε ότι παρά την τραγική κατάσταση στην Τουρκία, λόγω της εμφάνισης της πανδημίας, ο Ερντογάν εξακολουθεί να πράττει εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες στη Λιβύη.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος επαίνεσε την παρουσία Αιγυπτίων συμβούλων στην Λιβύη και την προέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ στην περιοχή Trchetin στις παρυφές της Τρίπολης, τονίζοντας ότι όλες οι προσπάθειες της Τουρκίας για να καταλάβει τη Λιβύη, με σκοπό να υφαρπάξει τον έλεγχο του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας, θα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, αφού η χώρα αυτή θα γίνει νεκροταφείο για όλους τους τρομοκράτες και τους μισθοφόρους του Ερντογάν.

Στη Λιβύη, πραγματοποιούνται ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών διαφορετικών ηγετών. Η χώρα διοικείται από την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA), με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ, και την «ανατολική κυβέρνηση» υπό την ηγεσία του Abdullah Abdurrahaman at-Thani. Η ανατολική κυβέρνηση υποστηρίζεται από τον διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιανουαρίου στη Μόσχα διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχηγών του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ και της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA). Επίσης παρευρίσκονταν μέλη των Υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Στη συνάντηση ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) ενημέρωσε τη Ρωσία σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Χαφτάρ, οι πολιτοφυλακές που επιχειρούν στη Λιβύη πρέπει να παραδώσουν τα όπλα σε 45 έως 90 ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ελέγχεται από μια ειδική επιτροπή που δημιουργήθηκε από τον LNA μαζί με τον ΟΗΕ

Ο Χάφταρ επίσης αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ενδιάμεσο για την επίλυση της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς η τουρκική πλευρά δεν είναι ουδέτερη και υποστηρίζει ανοικτά την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

 

pentapostagma

Shares