Σάββατο , 26 Νοεμβρίου 2022

Ο Μπάιντεν λέει ότι είναι «απίθανο» ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (C), ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζορτζία Μελόνι, ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Κισίντα Φούμιο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken συγκεντρώνονται για να πραγματοποιήσουν μια «έκτακτη» συνάντηση για να συζητήσουν μια απώλεια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι είναι απίθανο ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία και σκότωσε δύο ανθρώπους να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι συμφώνησαν ομόφωνα να υποστηρίξουν την έρευνα της χώρας.

«Θα βεβαιωθώ ότι θα καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη», είπε ο Μπάιντεν.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας ”ρωσικής κατασκευής πύραυλος” προσγειώθηκε στο έδαφός τους, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Θα ήταν η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους που ένα ρωσικό βλήμα έπληξε το έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το αμφισβητούν», είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε εάν ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία. «Δεν θέλω να πω μέχρι να ερευνήσουμε πλήρως. Είναι απίθανο στις γραμμές της τροχιάς να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, αλλά θα δούμε».

Ο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε στο εάν ο πύραυλος θα μπορούσε να είχε εκτοξευθεί από τη Ρωσία από την Ουκρανία ή αλλού.

Ο Μπάιντεν μιλούσε στο Μπαλί της Ινδονησίας όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20, μια συνάντηση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα πει ότι οποιαδήποτε επίθεση στο έδαφος του ΝΑΤΟ θα θεωρείται επίθεση σε όλα τα μέλη της συμμαχίας. Μίλησε με τον Πολωνό Πρόεδρο Andrzej Duda μετά την έκρηξη προσφέροντας την πλήρη υποστήριξή του, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε ξεχωριστή κλήση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Πριν μιλήσει σε δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν συγκάλεσε μια συνάντηση «ομοϊδεατών ηγετών» για την κατάσταση. Συμμετείχαν μέλη και σύμμαχοι της G-7: Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, Ιταλός πρωθυπουργός Giorgia Meloni, Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz, Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, Καναδός Πρωθυπουργός Justin Trudeau, Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak, Πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez , ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Kishida Fumio και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

«Θα καθορίσουμε συλλογικά το επόμενο βήμα μας καθώς ερευνούμε και προχωράμε», είπε ο Μπάιντεν. «Υπήρχε απόλυτη ομοφωνία μεταξύ των ανθρώπων στο τραπέζι».

Ο Μπάιντεν είπε ότι η ομάδα συζήτησε επίσης τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η επιθετικότητα της χώρας ήταν «ασυνείδητη».

«Τη στιγμή που ο κόσμος συνήλθε στο G-20 για να ζητήσει αποκλιμάκωση, η Ρωσία συνεχίζει να κλιμακώνεται στην Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν. «Όσο συναντιόμασταν, υπήρξαν πολλές και δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους στη δυτική Ουκρανία. Υποστηρίζουμε πλήρως την Ουκρανία αυτή τη στιγμή. έχουμε από την αρχή της σύγκρουσης».

Πηγή: cnbc.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares