Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ο Άρειος Πάγος… πάγωσε την Προανακριτική! “Θα καταθέσουν όπως επιθυμούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες”….

Απάντησε σε ένα από τα τρία ερωτήματα της Προανακριτικής ο Άρειος Πάγος και αφορά στον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων.


Η αιτιολόγηση, οι θέσεις των κομμάτων και όλο το παρασκήνιο.

Εξελίξεις στην υπόθεση! Τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής θα επιλέξουν οι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» λέει ο Άρειος Πάγος!

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το δια ταύτα του νεότερου εγγράφου που απέστειλε σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπής της Βουλής ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Ο Άρειος Πάγος απαντά στην Προανακριτική
Ο αντεισαγγελέας απάντησε μόνο στο ένα από τα τρία ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του και ο Μπρακουμάτσος ενισχύει ουσιαστικά το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από:

1) το νόμο 2928/2001,

2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

και 3) την υπ΄ αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η Προανακριτική επέμενε για εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων “όπως τότε” πριν “μιλήσει” ο Άρειος Πάγος
Να σημειώσουμε πως νωρίτερα, η ΝΔ έδειξει πως εμμένει στο ότι η λήψη κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων θα πρέπει να είναι η ίδια ακριβώς με αυτή που έλαβε στις αρχές Δεκεμβρίου ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης και τίποτε διαφορετικό.

Αυτή την θέση, που ελήφθηκε κατά πλειοψηφία και χθες από την συνεδρίαση της προανακριτικής και γνωστοποιήθηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, επανέλαβε και σήμερα ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης μετά τις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο προστατευόμενος μάρτυρας με την Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ και αναφέρει ότι δεν αρνείται να καταθέσει αλλά μόνο με ότι προβλέπει η ΚΥΑ, δηλαδή σε διαφορετικά δωμάτια και με χρήση τεχνικών μέσων.

Ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης σε δηλώσεις του από το περιστύλιο της Βουλής ανέφερε πως «η προανακριτική επιτροπή δεν διαπραγματεύεται τον τρόπο κατάθεσης των δύο προστατευόμενων μαρτύρων. Εμείς ως Επιτροπή έχουμε αιτηθεί να εξεταστούν όπως έγινε στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου» και τόνισε πως « επιλογή του τρόπου εξέτασης των δύο μαρτύρων δεν κάνει η προανακριτική αλλά την έχει κάνει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σοφουλάκης».

Ο Άρειος Πάγος και η επιμονή ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις του με… αιχμές
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εμφάνιση του «Μάξιμου Σαράφη» στην ΥΠΜ αφήνει αιχμές σε ανακοινώσεις βουλευτών τους για την επιμονή που δείχνουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της προανακριτικής Δώρα Αυγέρη δήλωσε: «Τι έχουν να μας πουν τώρα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; Τώρα που όπως αποδεικνύεται από την επικοινωνία της Υπηρεσίας Προστατευόμενων Μαρτύρων με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αυτός δεν προσήλθε να καταθέσει, επειδή δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου από την πλευρά των αρμοδίων οργάνων; Τόσο ο μάρτυρας, όσο και οι Αρχές δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν στην εξέταση σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες εγγυήσεις από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το θέλουν αυτό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; Ή μήπως το φοβούνται;»

Ο Άρειος Πάγος και τα έγγραφα που ζητά η Προανακριτική από την Τουλουπάκη
Αναφορικά με τα έγγραφα που η προανακριτική ζητάει να της στείλει η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, έγινε γνωστό ότι έχει αποστείλει στην Επιτροπή, ένα στικάκι με έγγραφα από το FBI.

Πηγές από την πλειοψηφία της επιτροπής που είδαν τα έγγραφα αυτά, έλεγαν ότι δεν είναι κάποια νεότερα από όσα ήδη γνωρίζουμε ήδη. Και επιμένουν ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς θα πρέπει να αποστείλει τα κρίσιμα έγγραφα που της έχουν ζητηθεί και δεν τα έχει αποστείλει στη προανακριτική.

 

newsit

Shares