Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Ο «απομονωμένος» Ερντογάν τα βρήκε με το Ισραήλ και ετοιμάζει τον αγωγό που «απενεργοποιεί» την Ελλάδα

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εγκατέλειψε το όραμα του East Med

Η πλήρης αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ και ο τρόπος που ανακοινώθηκε, με επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Ισραήλ, είναι μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Από τα συμφραζόμενα στην ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαίρ Λαπίντ, προκύπτει η νεκρανάσταση του αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ – Τουρκίας, που βάζει την οριστική ταφόπλακα στο όραμα του East Med.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, στην επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών και στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας»

Οι τούρκοι είχαν παίξει τα ρέστα τους για αυτή την διπλή εξέλιξη. Έχοντας πατήσει γερά στην κυβέρνηση Μπάιντεν και μάλιστα στο State Department, καταφέρνοντας να τοποθετήσουν την τουρκάλα Ναζ Ντουράκογλου σε θέση κλειδί, κατάφεραν να ανατρέψουν σκανδαλωδώς την δεδομένη απόφαση που μάλιστα είχε διασφαλιστεί με αντίστοιχη νομοθεσία, από την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ, για την δημιουργία του αγωγού East Med ο οποίος αναβάθμιζε γεωπολιτικά και ενεργειακά την Ελλάδα, περιθωριοποιώντας πλήρως την Τουρκία.

Έπειτα από την πτώση της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ, κινήθηκαν μεθοδικά βρίσκοντας πρόσβαση στην νέα κυβέρνηση με σκοπό να προωθήσουν την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών με κύριο στόχο να αποκόψουν το Ισραήλ από τον East Med και να αντιπαρατάξουν την οικονομικά συμφερότερη λύση του αγωγού Ισραήλ – Τουρκίας.

Με τον συγκεκριμένο αγωγό, η Τουρκία γίνεται πλέον απόλυτος ρυθμιστής της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας. ρωσικό, αζέρικο αλλά και ισραηλινό αέριο θα διέρχονται από το τουρκικό έδαφος για να φτάσουν στην Ευρώπη. Η Τουρκία από παρίας γίνεται «κλειδοκράτορας».

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι συντριπτικές. Η Ελλάδα υπέγραψε μία Λεόντιο συμφωνία με τις ΗΠΑ, διά χειρός Μπλίνκεν μάλιστα, χωρίς να διασφαλίσει το βασικότερο όλων: Την συνέχιση της πολιτικής East Med! Με αποτέλεσμα ακόμα λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή, ο ίδιος ο Μπλίνκεν, το επιτελείο του δηλαδή, να τορπιλίσει το East Med Act, Καθιστώντας την Ελλάδα η μοναδική χώρα στην ιστορία που εκχώρησε τα πάντα και όχι μόνο δεν έλαβε τίποτα ως αντάλλαγμα, αλλά έχασε κι αυτά που είχε ήδη διασφαλίσει!

Ο ιστορικός του μέλλοντος πλέον θα δώσει την απάντηση για την σκοπιμότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη έναντι της Τουρκίας. Από το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης έως την απεμπόληση του αγωγού και την συρρίκνωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μέσω δηλώσεων κορυφαίων υπουργών για τα περιβόητα 6 μίλια, οι μελετητές του αύριο θα πρέπει να είναι πολύ καλόπιστοι για να μην καταλογίσουν δόλο σε αυτή την αλληλουχία εθνοκτόνων ενεργειών.

newsbreak.gr

Shares