Παρασκευή , 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ο αναξιοποίητος θησαυρός των μαρινών: Οφελος έως 2,86 δισ. από την ανάπτυξη 5.164 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών

o-anaxiopoiitos-thisayros-ton-marinon0

Την ανάγκη «έξυπνης προσαρμογής» του τουριστικού προϊόντος της χώρας στις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που δύναται να προσφέρει η δημιουργία ενός δικτύου από τουριστικές λιμενικές υποδομές στο μέλλον, επισημαίνει σε σχετική έρευνά της η διαΝΕΟσις, τα στοιχεία της οποίας θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση σήμερα.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση, προκύπτει ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να έχει όφελος έως και 2,86 δισ. ευρώ μέχρι το 2031 από την ανάπτυξη 5.164 νέων θέσεων ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών.

8.422 θέσεις εργασίας
Οι θέσεις αυτές είναι εφικτό να προκύψουν μόνο από την κατασκευή και λειτουργία του 30% των ήδη χωροθετημένων θέσεων ελλιμενισμού. Από το έτος 2031 και έπειτα, οι νέες θέσεις ελλιμενισμού θα συνεισφέρουν οικονομικά (άμεση και έμμεση επίπτωση) με 602,7 εκατ. ευρώ, ενώ θα συντηρούν 8.422 θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση. Ακόμα όμως και σε ένα πιο ήπιο σενάριο, δηλαδή της λειτουργίας του 15% των ήδη χωροθετημένων θέσεων ελλιμενισμού, το όφελος για την οικονομία θα ήταν σημαντικό, αγγίζοντας το 1,57 δισ. ευρώ. Από το έτος 2031 και έπειτα, η συνολική ετήσια επίπτωση στην οικονομία θα διαμορφώνεται σε 332,9 εκατ. ευρώ, ενώ θα συντηρούνται περί τις 4.652 θέσεις άμεσης απασχόλησης.

Όπως τονίζεται, ένας μεγάλος αριθμός τουριστικών λιμένων έχει χωροθετηθεί αλλά δεν έχει προχωρήσει στο στάδιο της κατασκευής κι ένα ακόμα ποσοστό έχει μεν κατασκευαστεί αλλά δεν έχει λειτουργήσει ποτέ. Ως εκ τούτου, μόλις το 22% –ήτοι 37 από τους 168 χωροθετημένους τουριστικούς λιμένες– λειτουργεί σήμερα. Αντίστοιχα, από τις 27.512 χωροθετημένες θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής είναι σήμερα διαθέσιμο μόνο το 30,9%, ή συνολικά 8.499 θέσεις είναι λειτουργικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις συνολικά 62 χωροθετημένες μαρίνες που έχουν κατασκευαστεί, λειτουργούν οι 23, ποσοστό 37,1%.

o-anaxiopoiitos-thisayros-ton-marinon0

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, η διαΝΕΟσις καταθέτει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, όπου προτείνεται μια σειρά δράσεων σε τέσσερις πυλώνες μεταρρύθμισης, οι οποίες εκτιμάται πως θα συνεισφέρουν στην αποτελεσματικότερη οργάνωση και διοίκηση των μαρινών, αλλά και στην αύξηση των εσόδων και των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, δύο πρωτοβουλίες κρίνονται ως οι σημαντικότερες, και συγκεκριμένα η αξιολόγηση του δικτύου των ήδη χωροθετημένων εγκαταστάσεων, ώστε να προκύψουν τα λιμάνια εκείνα που είναι υλοποιήσιμα, αλλά και η αναμόρφωση της διαγωνιστικής διαδικασίας παραχώρησης τουριστικών λιμένων.
Σήμερα παρατηρείται ανομοιογένεια διαγωνιστικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά οι προθέσεις των εν δυνάμει επενδυτών. Επίσης, προτείνονται παρεμβάσεις σε επίπεδο ψηφιοποίησης λειτουργιών και διοικητικής λειτουργίας των τουριστικών λιμενικών εγκαταστάσεων.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares