Σάββατο , 13 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Ο Αιγύπτιος «μοναχικός λύκος» Σάιφ αλ Αντέλ φαβορί για διάδοχος του Αλ Ζαουάχρι στην Αλ Κάιντα

Saif-al-Adel-al-zawahri-m

Βρίσκεται στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες ενώ το FBI τον έχει επικηρύξει με $10 εκατ. – Γνώρισε τον Μπιν Λάντεν και τον Αλ Ζαουάχρι τη δεκαετία του 80 ενώ επέβλεπε την επιχείρηση «Black Hawk Down» στη Σομαλία


Μπορεί ο Λευκός Οίκος και η Δύση να πανηγυρίζουν για την εξουδετέρωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η μάχη με την τρομοκρατία έχει τελειώσει.

Και αυτό διότι ο φερόμενος διάδοχος του Ζαουάχρι με καταγωγή από την Αίγυπτο Σάιφ αλ Φαντέλ είναι ένα πρόσωπο που μόνο άγνωστο δεν είναι στις διωκτικές αρχές. Πρόκειται για ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρομοκρατικής ομάδας και ιδρυτικό της μέλος.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Middle East Institute εντάχθηκε στην πρόδρομη τρομοκρατική ομάδα Maktab al-Khidmat τη δεκαετία του 1980. Η γνωριμία του με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι τοποθετείται στα 80’s όταν εντάχθηκε στην ομάδα τους Egyptian Islamic Jihad (EIJ). Παράλληλα την ίδια περίοδο πολέμησε εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η New York Post ο Φαντέλ που έχει υπηρετήσει ως κομάντο εκτός από πολιτικές διασυνδέσεις, διαθέτει γνώσεις από το πεδίο της μάχης, αφού έχει πολεμήσει, ενώ από τα 80’s έως και σήμερα εχει χρησιμοποιήσει ψευδώνυμα όπως Μουχάμαντ Ιμπραχίμ Μακάουι, Σάιφ αλ Αντέλ, Ιμπραχίμ αλ-Μαντανί.

Σύμφωνα με αναλύσεις από το 2015 «ο Σάιφ αλ Σαντέλ προτιμούσε ανέκαθεν να κρατάει χαμηλό προφίλ για τον ρόλο του, ώστε να κρύβει ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ηγεσία στο μέλλον».

Μάλιστα λέγεται ότι κινείται ως «μοναχικός λύκος» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Μέσης Ανατολής αν και αυτό το διάστημα υπάρχουν φήμες που αναφέρουν ότι ζει στο Ιράν ενώ το FBI τον έχει τοποθετήσει σε μία κλειστή λίστα η οποία περιλαμβάνει τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο. Ακόμη τον έχει επικηρύξει με 10 εκατ. δολάρια.

 

Σύμφωνα με το FBI ο αλ Σαντέλ καταζητείται σε σχέση με «συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία υπηκόων των Ηνωμένων Πολιτειών, δολοφονία, καταστροφή κτιρίων και περιουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και καταστροφή των υπηρεσιών εθνικής άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών». Επιπλέον καταζητείται για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τον Αύγουστο του 1998 και είχαν ως στόχο τις αμερικανικές πρεσβείες στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας και στο Ναϊρόμπι.

Σημειώνεται πως ο Αλ Φαντέλ ήταν εκείνος που επέβλεπε την ενέδρα εναντίον αμερικανικών δυνάμεων και ελικοπτέρων στο Μογκαντίσου της Σομαλίας το 1993 – πρόκειται για την επιχείρηση Black Hawk Dawn – όπου έχασαν τη ζωή τους 18 Αμερικανοί στρατιώτες.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares