Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ο άγνωστος “αλιευτικός πόλεμος” στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού

To πολεμικό ναυτικό της Χιλής παρακολουθεί στενά έντεκα κινεζικά αλιευτικά σκάφη που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας.

Ένας κινεζικός αλιευτικός στόλος κατηγορήθηκε από την μεγαλύτερη οργάνωση προστασίας ωκεανών Oceana ότι “λεηλατεί” τα νερά γύρω από τα νησιά Γκαλαπάγκος, ψαρεύοντας καλαμάρια.

Ο στόλος αποτελείται από περισσότερα από 400 σκάφη, έντεκα από τα οποία βρίσκονται τώρα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Χιλής.

Τον Νοέμβριο, το Σαντιάγκο ανακοίνωσε ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας.

Ο κινεζικός στόλος αλιευτικών έφτασε στα νησιά Γκαλαπάγκος τον περασμένο Ιούλιο προκαλώντας έντονες ανησυχίες. Τα συγκεκριμένα νησιά ανήκουν στο κράτος του Ισημερινού και συγκαταλέγονται στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO.

Η πρεσβεία της Κίνας στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, το Εκουαδόρ ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση έχει πολιτική “μηδενικής ανοχής” απέναντι στην παράνομη αλιεία και πρότεινε μορατόριουμ για το ψάρεμα κοντά στα νησιά Γκαλαπάγκος μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Όταν όμως ο κινεζικός αλιευτικός  στόλος κινήθηκε νοτιότερα φτάνοντας στα ανοικτά του Περού προκάλεσε και πάλι οργή, αυτή τη φορά στους ψαράδες της χώρας που φοβήθηκαν ότι θα μπορούσε να υπεραλιεύσει καλαμάρια στα οποία βασίζονται για την επιβίωση τους.

Η Oceana άφησε να εννοηθεί ότι διαθέτει καταγεγραμμένα περιστατικά, όταν μερικά από τα κινεζικά σκάφη απενεργοποιούσαν τις συσκευές εντοπισμού τους, κάτι που για την οργάνωση αποτελεί ένδειξη διεξαγωγής “παράνομων δραστηριοτήτων.”

Τον Νοέμβριο, τέσσερις χώρες που έχουν ακτογραμμή στον Ειρηνικό Ωκεανό ένωσαν δυνάμεις για την πάταξη της παράνομης αλιείας. Το κοινό ανακοινωθέν εκδόθηκε από τη Χιλή, την Κολομβία, τον Ισημερινό και το Περού χωρίς ωστόσο να αναφέρεται εκεί  η Κίνα ή τα κινεζικά αλιευτικά.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα παράκτια κράτη έχουν δικαιοδοσία στους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ τους και αυτό στην περίπτωση της Χιλής σημαίνει ότι τα κινεζικά αλιευτικά σκάφη μπορούν να διαπλεύσουν τη ζώνη αλλά δεν επιτρέπεται να δραστηριοποιηθούν σε αυτά τα νερά.

 

Πηγή: BBC

Tου ειδικού συνεργάτη

Shares