Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

O ρόλος της γυναίκας στον στρατό! Συγκλονιστικά στοιχεία…

Σε αντίθεση με τις γυναίκες του παρελθόντος οι γυναίκες σήμερα υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στη χώρα μας αυτό άρχισε να πραγματοποιείται γύρω στο 1990. Ενδεικτικά αξιζει να αναφέρουμε ότι μόλις το 1991, για πρώτη φορά στην ιστορία της Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων δέχτηκε μέσω των Πανελλήνιων Εξετάσεων τις πρώτες γυναίκες Ευέλπιδες…

Έτσι, φτάσαμε στο σήμερα όπου πλέον υπάρχουν γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις – κλειδιά γεγονός το οποίο αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι τα καταφέρνουν στα παραδοσιακά ‘’αντρικά’’ επαγγέλματα. Παρόλα αυτά σε τι ποσοστό υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες είναι επίσης μια άλλη ιστορία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ στο 26% διαμορφώθηκε το 2017 το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα, έναντι 24% παγκοσμίως. Μάλιστα, η μεταβολή του ποσοστού (6%) αυτού στη χώρα μας σε σχέση με το 2016 είναι υψηλότερη σε σχέση με την μεταβολή του συγκεκριμένου μεγέθους στην Γερμανία (5%) και τη Γαλλία (2%).

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με το epthinktank.eu στις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών το 4% του συνολικού προσωπικού είναι γυναίκες.

Ακόμα, το 2015 μόλις το 10,8% του στρατιωτικού προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ ήταν γυναίκες. Ακόμα, περίπου 4 με 20% του προσωπικού των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και του ΝΑΤΟ αποτελείται από γυναίκες. Παράλληλα, το ίδιο έτος οι αιτήσεις γυναικών σε στρατιωτικές σχολές και ακαδημίες ήταν πάρα πολλές.

Tα στοιχεία του ΟΗΕ για τη θέση της γυναίκας στο στρατο

Σε πολλές περιοχές του κόσμου όμως η γυναίκα ακόμη παλεύει για τα δικαιώματα της. Ο ΟΗΕ μεταξύ άλλων οργανώσεων στον κόσμο προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο τη μάχη της γυναίκας με την ανισότητα που επικρατεί παγκοσμίως ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες. Εκεί που δείχνουν ότι η μάχη έχει τελειώσει τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

Αυτή τη στιγμή οι γυναίκες αποτελούν το 3% των στρατιωτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Επίσης, από το 1992 μέχρι και το 2011 μόνο το 9% των ατόμων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη είναι γυναίκες. Έρευνα του ΟΗΕ το 2000 τόνισε την ανάγκη να συμμετέχουν γυναίκες στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη καθώς όπως απεφάνθη ότι ο πόλεμος επηρεάζει τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο και ότι η οπτική τους θα ήταν πολύ χρήσιμη στις διαπραγματεύσεις.

Καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει πετύχει την ισότητα

Η Πουμζίλε Μλάμπο- Ενγκούκα, εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ δήλωσε πέρυσι ότι παρότι γίνονται προσπάθειες επί δεκαετίες για ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει πετύχει την ισότητα των δύο φύλων, με κάποιες να σημειώνουν προόδους σε κάποιους τομείς ενώ παράλληλα υποχωρούν σε άλλους. Η Μλάμπο-Ενγκούκα χαρακτήρισε τη διαφορά στις αποδοχές μεταξύ ανδρών και γυναικών, που παγκοσμίως είναι στο 24%, «τον μεγαλύτερο ληστή» των γυναικών.

Γκουτέρες για την Ημέρα της Γυναίκας

“Το να φτάσουμε την ισότητα και να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια είναι η μισοτελειωμένη δουλειά των ημερών μας και ένα από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα δικαιώματα του σήμερα”, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σήμερα 8 Μαρτίου 2018.

ύμφωνα με τον Γκουτέρες πάνω από ένα δισεκατομμύριο γυναίκες στον κόσμο δεν έχουν νόμιμη προστασία κατά την σεξουαλικής κακοποίησης. “ Το κενό όσον αφορά την ισότητα είναι περίπου 23% το οποίο σε επαρχιακές περιοχές μπορεί να φτάσει και το 40% ενώ η αμισθί εργασία που κάνουν κάποιες γυναίκες δεν αναγνωρίζεται. είπε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, wikipedia, epthinktank.eu, http://www.unwomen.org,
https://news.un.orgΑγγελική Ν.Μαξούρη
onalert.gr

Shares