Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Oι αδημοσίευτες φωτογραφίες από την ελληνική αντίσταση που παρουσιάζονται στη Μόσχα…

«Μέρες του ΟΧΙ. Η Ελληνική Αντίσταση 1940-1945» είναι ο τίτλος έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο της Μόσχας και παρουσιάζει αδημοσίευτες φωτογραφίες από την περίοδο της ελληνικής αντίστασης στη ναζιστική κατοχή και από την απελευθέρωση της Ελλάδας.Στην έκθεση παρουσιάζεται υλικό από το ψηφιοποιημένο αρχείο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και περιλαμβάνονται εικόνες που δείχνουν σοβιετικούς στρατιώτες στα ελληνικά βουνά κατά τη διάρκεια της Αντίστασης, αλλά και στην Αθήνα κατά της εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ναζιστικό ζυγό.

«Στηρίξαμε την έκθεση αυτή η οποία θα βοηθήσει τους Μοσχοβίτες να μάθουν περισσότερα για το λαό της Ελλάδας που είναι τόσο κοντινός μας στο πνεύμα, και να κάνει συγκρίσεις με τη δίκη μας ιστορία», είχε τονίσει στα εγκαίνια της έκθεσης η διευθύντρια του μουσείου, Αλίνα Σαπρίκινα.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Φρυγανάς, πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, στην ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης είχε τονίσει ότι «σε κάθε φωτογραφία εδώ μπορούμε να προσθέσουμε 40 άλλες Ρώσων στον αγώνα κατά του ναζισμού. Η Σοβιετική Ένωση έχασε πάνω από το 10% του πληθυσμού της, η Ελλάδα περίπου το 10%. Όμως στις αξίες της ελευθερίας η πίστη στην τελική νίκη ήταν θέμα ζωής για εκείνη τη γενιά. Γενιά που μας χάρισε τη ζωή. Έτσι θα πρέπει να την τιμάμε και να τη θυμόμαστε πάντα».

Shares