Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός: «Ο Κιμ είναι έτοιμος για πυρηνική δοκιμή»

«Πάντοτε κάνουμε προετοιμασίες για τέτοιου είδους λίαν ανεπιθύμητες ενέργειες»

Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα είναι έτοιμο να προχωρήσει στη δοκιμή πυρηνικού όπλου σύντομα, δήλωσε ο Νοτιοκορέατης πρωθυπουργός Χαν Ντουκ- Σου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε το πότε ακριβώς» η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει στη δοκιμή πυρηνικού όπλου, «αλλά από τις πληροφορίες που συλλέγουμε, είναι έτοιμοι», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε μπαράζ δοκιμών πυραύλων μικρού έως μεγάλου βεληνεκούς τη φετινή χρονιά και αναμένεται να προχωρήσει στην έβδομη πυρηνική της δοκιμή καθώς ο Κιμ θέλει να μετατρέψει τη χώρα του στην ισχυρότερη πυρηνική δύναμη στον πλανήτη.

«Πάντοτε κάνουμε προετοιμασίες για τέτοιου είδους λίαν ανεπιθύμητες ενέργειες», είπε ο Χαν προσθέτοντας ότι η Σεούλ «δεν μπορεί αυτή της στιγμή να πει τι είδους θα είναι η απάντησή της». «Αλλά σαφώς θα έχουμε κάποιας μορφής επεκταθείσες αποτρεπτικές ικανότητες, περιλαμβανομένων όλων των ειδών επιλογών», τόνισε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η σκληρή γραμμή της συντηρητικής κυβέρνησης της Σεούλ πιθανώς επηρέασε τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας ο Χαν Ντουκ-Σου απάντησε: «Μπορεί να αποκαλείτε “σκληρότερη γραμμή” την ενίσχυση των αποτρεπτικών μας ικανοτήτων, αλλά αυτή είναι η φυσική πορεία για κάθε χώρα, να αυξάνει το επίπεδο ασφάλειάς της. Θα διασφαλίσουμε την ειρήνη μας με τους δικούς μας όρους, όχι εκείνους που υπαγορεύει η Βόρεια Κορέα», σημείωσε.

Τον περασμένο μήνα ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε την δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου μαζί με την κόρη του, την αποκαλούμενη από δυτικά ΜΜΕ «πριγκίπισσα της Βόρειας Κορέας». «Η εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου είναι αναμφίβολα μεγάλη υπόθεση για τη Βόρεια Κορέα. Και πιθανώς με την εμφάνιση της κόρης του [ο Κιμ Γιονγκ Ουν] να ήθελε να στείλει κάποιο μήνυμα», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός.

Eιδικοί εκτίμησαν ότι ο Κιμ θέλησε πιθανότατα να δείξει στον κόσμο τα σχέδια διαδοχής του, την ώρα που οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώθηκαν με την αυξανόμενη επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος της Βόρειας Κορέας και την άρνησή της να τερματίσει το αδιέξοδο στην κορεατική χερσόνησο καθώς τα βλέμματα του πλανήτη παραμένουν στραμμένα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Την περασμένη εβδομάδα το βαρύ πυροβολικό της Βόρειας Κορέας εκτόξευσε 130 οβίδες στη θάλασσα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σε μια «προειδοποιητική απάντηση» στις πολυήμερες ασκήσεις με πραγματικά πυρά των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, που η Πιονγιάνγκ θεωρεί ως πρόβες για μια πιθανή εισβολή.

pronews.gr
Shares