Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Νότια Αφρική: Αιματηρή διαμαρτυρία κατά του κόστους ζωής-ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά στη Νότια Αφρική τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αύξησης των τιμών κοινής ωφέλειας που δέχθηκαν πυρά από την αστυνομία.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στον δήμο Tembisa, στα ανατολικά της οικονομικής πρωτεύουσας της Νότιας Αφρικής Γιοχάνεσμπουργκ, όπου εξαγριωμένοι κάτοικοι, ιδιαίτερα για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έκλεισαν δρόμους με καμένα ελαστικά και πυρπόλησαν ένα δημόσιο κτίριο.

Υπήρξαν «δύο θανάσιμοι τραυματισμοί» στη «δράση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης Κελεμπογκίλε Θέπα. «Φέρεται ότι πυροβολήθηκαν».

Η εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ερευνών της Αστυνομίας (Ipid) Λίζι Σούπινγκ είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διεξάγεται έρευνα μετά την καταγραφή “θύματος πυροβολισμού από ένα μέλος της αστυνομίας”.

Ένα κύμα διαμαρτυριών διογκώνεται στη Νότια Αφρική, την πιο ανεπτυγμένη οικονομία της αφρικανικής ηπείρου, αλλά μαστίζεται από την ανεργία και την εγκληματικότητα.

Τον περασμένο μήνα, ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Thabo Mbeki κατηγόρησε τον διάδοχό του Cyril Ramaphosa ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του να καταπολεμήσει τη φτώχεια, την ανισότητα και την ανεργία, η οποία επηρεάζει το 34,5% του πληθυσμού και φτάνει στο 64% των νεότερων.

Το καλοκαίρι του 2021 είδε ένα κύμα ταραχών και λεηλασιών μεγάλης κλίμακας πρωτοφανές εδώ και 30 χρόνια, που άφησε πίσω του 350 νεκρούς. Οι δέκα ημέρες βίας, που έπληξαν διάφορες περιοχές της Νότιας Αφρικής, ακολούθησαν τη φυλάκιση του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος είχε εμπλακεί σε πολλαπλές υποθέσεις διαφθοράς.

Ενώ μέχρι σήμερα οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται:

πληροφορίες από africanews.com

Shares