Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Νομοσχέδιο προβλέπει 9ήμερη άδεια φροντιστή μετ’ αποδοχών

210630165211_Family_baby-1280x720

Αν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κάθε χώρα εφαρμόζει τη δική της νομοθεσία για τις άδειες φροντιστή, η Ισπανία πρωτοπορεί σε ό,τι αφορά τις άδειες

Η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε νομοσχέδιο με βάση το οποίο οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται σε ετήσια βάση έως και εννέα ημέρες άδεια φροντιστή μετ’ αποδοχών, ενώ επεκτείνονται τα οικογενειακά δικαιώματα στους ανθρώπους που κατοικούν κάτω από την ίδια στέγη, ακόμη και αν δεν έχουν συγγενικούς δεσμούς μεταξύ τους.

Αν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κάθε χώρα εφαρμόζει τη δική της νομοθεσία για τις άδειες φροντιστή, με αυτό το νομοσχέδιο η Ισπανία πρωτοπορεί σε ό,τι αφορά τις άδειες μετ’ αποδοχών.

Στην ΕΕ αναγνωρίζεται γενικά το δικαίωμα πενθήμερης άδειας, άνευ αποδοχών, για τη φροντίδα ασθενών συγγενών. Η Γαλλία χορηγεί άδεια έως και τρεις μήνες, αλλά όχι με πλήρεις αποδοχές, ενώ η Γερμανία δίνει άδεια φροντιστή δέκα ημερών, χωρίς αποδοχές.

Το ισπανικό νομοσχέδιο προωθούσε εδώ και μήνες ο εταίρος των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση, το αριστερό κόμμα Unidas Podemos, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023. Το κόμμα βασίζεται σε νόμους που επικεντρώνονται σε κοινωνικά θέματα για να διαφοροποιηθεί από τους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Τον Μάιο η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χορηγεί άδεια μετ’ αποδοχών στις γυναίκες που πάσχουν από δυσμηνόρροια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares