Κυριακή , 25 Οκτωβρίου 2020

Νιτρικό αμμώνιο: Το “χημικό της Χεζμπολάχ” που φέρεται να προκάλεσε την τραγωδία του Λιβάνου – Είχε εντοπιστεί σε Λονδίνο και Γερμανία….

Νιτρικό αμμώνιο: Το "χημικό της Χεζμπολάχ" που φέρεται να προκάλεσε την τραγωδία του Λιβάνου - Είχε εντοπιστεί σε Λονδίνο και Γερμανία....

Αγαπημένο χημικό των τρομοκρατών


Το νιτρικό αμμώνιο, χρησιμοποιείται συνήθως ως λίπασμα, μπορεί όμως να γίνει εκρηκτικό αν αναμειχθεί με καύσιμο.

Λόγω του χαμηλού τους κόστους και της διαθεσιμότητάς τους χημικά λιπάσματα, όπως το νιτρικό αμμώνιο, έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βομβών. Το νιτρικό αμμώνιο λειτουργεί ως μηχανή για μια έκρηξη, αλλά απαιτείται πυροκροτητής και καύσιμο.

Όπως φαίνεται το συγκεκριμένο χημικό, είναι η αιτία της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού που βούρηξε στο πένθος τον Λίβανο. Μέσα σε μία αποθήκη φαίνεται πως υπήρχαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο.

Το χημικό αυτό, είχε εντοπιστεί από την ΜΙ5 και άνδρες την Μητροπολιτικής αστυνομίας και στο Λονδίνο, το 2015. Όπως έδειχναν τα στοιχεία η Χεζμπολάχ φύλασσε τρεις μετρικούς τόνους νιτρικού αμμωνίου σε μία αποθήκη στη βρετανική πόλη.

Η τρομοκρατική ομάδα φαίνεται πως είχε αποθηκεύει εκατοντάδες κιλά νιτρικού αμμωνίου και στη νότια Γερμανία, τα οποία αποκαλύφθηκαν νωρίτερα φέτος.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες, έκρυβαν τα εκρηκτικό σε χιλιάδες παγοκύστες στα τέσσερα ακίνητα στο βορειοδυτικό Λονδίνο, όπως αναφέρει περσινό δημοσίευμα του The Telegraph.

Η ίδια τακτική εξαπάτησης με τις παγοκύστες, χρησιμοποιήθηκε επίσης και στη Γερμανία.

Σύμφωνα με πηγή που αναφέρει το “The Telegraph” το νιτρικό αμμώνιο επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για «σωστή οργανωμένη τρομοκρατία» και θα μπορούσε να είχε προκαλέσει «πολλές ζημιές».

Ο MI5 είχε συλλάβει έναν 40χρονο άνδρα ως φερόμενο για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων, όμως δεν ροέκυψαν στοιχεία ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν την επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Βρετανία, μετά από αυτά τα περιστατικά, “επικυρήθχηκε” η Χεζμπολάχ, καθιστώντας ποινικό αδίκημα το να υποστηρίζει κάποιος ή να είναι μέλος της συγκεκριμένης ομάδας, με ποινή φυλάκισης έως 10 ετών.

Αλλά και στη Γερμανία, οι επιχειρήσεις και επιδρομές σε τζαμιά και κατοίκους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ τον Απρίλιο συνάδουν με την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής ομάδας.

Νιτρική αμμωνία στην Κύπρο

Το 2015 οι κυπριακές αρχές ασφαλείας μετά από πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών είχαν εντοπίσει 8,2 τόνους νιτρικής αμμωνίας που είχαν αποθηκευτεί σε υπόγειο διαμερίσματος στους Άγιους Ανάργυρους της Λάρνακας. Είχε συλληφθεί ο 26χρονος Λιβανέζος Hussein Bassam Abdallah, ο οποίος ήταν μέλος της Χεζμπολάχ και ενεργούσε για λογαριασμό της.

Ιστορικό μεγάλων εκρήξεων με νιτρικό αμμώνιο

Αν αποδειχθεί ακριβής ο αριθμός των 2.750 τόνων, που ανέφερε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, τότε η έκρηξη στη Βηρυτό θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία μετά την καταστροφή του 1947 στο Τέξας Σίτι, όταν εξερράγη ποσότητα 2.300 τόνων νιτρικού αμμωνίου προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 500 ανθρώπων και παλιρροϊκό κύμα 4,5 μέτρων!

Οι εικόνες από τη Βηρυτό θυμίζουν επίσης έντονα την καταστροφή που προκλήθηκε στην Τιαντζίν της Κίνας το 2015 όταν από έκρηξη σε αποθήκη σκοτώθηκαν περισσότεροι από 170 άνθρωποι και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares