Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Νίπτει τας χείρας της η Κομισιόν για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας

Για την κατασκευή του σε σεισμογενή περιοχή

Είναι «κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απάντησε στον Κύπριο ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδάκη, που εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι το πυρηνικό εργοστάσιο κατασκευάζεται σε σεισμογενή περιοχή.

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ (S&D), Δημήτρης Παπαδάκης, με αφορμή και τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου, εξέθετε από τις 7 Φεβρουαρίου τις εύλογες ανησυχίες για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου σε σεισμογενή περιοχή.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα επισημαίνει και ο ίδιος με ανακοίνωσή του, η αρμόδια επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμπσον, απάντησε ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την ανάπτυξη του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Άκουγιου της Τουρκίας και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση των υψηλότερων προτύπων πυρηνικής ασφάλειας, τόσο εντός όσο και εκτός της Ε.Ε., ιδιαίτερα μεταξύ των γειτόνων της».

Τονίζει δε ότι «η Τουρκία έχει κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίζει εάν θα κατασκευάσει πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην επικράτειά της», σημειώνοντας ότι μια σειρά από αξιολογήσεις κινδύνων και ασφάλειας διενεργούνται από την Επιτροπή και την Ομάδα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας (ENSREG), στις οποίες συμμετέχει και η Τουρκία.

Σύμφωνα με την επίτροπο Ενέργειας, «οι δοκιμές προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων είναι στοχευμένες αξιολογήσεις των σχεδιαστικών βάσεων και των περιθωρίων ασφαλείας των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και, στο πλαίσιο τούτο, συμπληρώνουν τις υποχρεωτικές επιθεωρήσεις ασφάλειας που απαιτούνται βάσει της εθνικής νομοθεσίας. Οι αξιολογήσεις καλύπτουν ακραίους φυσικούς κινδύνους, όπως σεισμούς και πλημμύρες, καθώς και τις συνέπειες οποιωνδήποτε άλλων γενεσιουργών συμβάντων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε πολλαπλές απώλειες λειτουργιών ασφαλείας και απαιτούν τη διαχείριση που επιφυλάσσεται σε σοβαρά ατυχήματα».

Η Κάντρι Σίμπσον επισημαίνει ότι «το 2021, η ENSREG δρομολόγησε αξιολόγηση από ομότιμους της επικαιροποιημένης εθνικής έκθεσης της Τουρκίας για τη δοκιμή προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία καλύπτει σεισμικά ζητήματα» και στο πλαίσιο αυτό «διεξάγονται λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με τους σεισμικούς κινδύνους, λαμβανομένων υπόψη των ιστορικών και πρόσφατων σεισμικών γεγονότων στην περιοχή. Η αξιολόγηση από ομότιμους προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2023 και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν».

Πάντως, η επίτροπος Ενέργειας αναφέρει και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, η οποία, όπως λέει, «ως υποψήφια χώρα, υποχρεούται να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με τη νομοθεσία της ΕΕ και της Ευρατόμ, συμπεριλαμβανομένης της ευθυγράμμισης όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια και τις πυρηνικές διασφαλίσεις, και ιδίως με τις διατάξεις, οι οποίες απαιτούν να σχεδιάζονται, να χωροθετούνται, να κατασκευάζονται, να τίθενται σε λειτουργία και να λειτουργούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις κατά τρόπον ώστε να προλαμβάνονται τυχόν ατυχήματα και να μετριάζονται οι συνέπειες τους. Η τρέχουσα κατάσταση προόδου όσον αφορά την προαναφερθείσα ευθυγράμμιση είναι διαθέσιμη στην έκθεση της Τουρκίας του 2022».

pronews.gr

Shares