Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Νιλς Άρνε Έγκεν: Πέθανε ο θρυλικός προπονητής της Ρόζενμποργκ

Ο πιο επιτυχημένος προπονητής συλλόγου στην ιστορία του νορβηγικού ποδοσφαίρου και τεχνικός της «χρυσής» εποχής της Ρόζενμποργκ, Νιλς Αρνε Έγκεν, πέθανε χθες σε ηλικία 81 ετών.

«Σήμερα με μεγάλη λύπη λάβαμε το μήνυμα ότι ο μεγαλύτερος θρύλος του συλλόγου πέθανε. Ο Νιλς Αρνε πέθανε χθες το βράδυ περικυκλωμένος από τους στενότερους συγγενείς του», ανέφερε η Ρόζενμποργκ.

Παρόλο που ο Έγκεν κέρδισε τρία πρωταθλήματα ως παίκτης με τη Ρόζενμποργκ και τη Βαλερένγκα και είχε συμμετάσχει 29 φορές από την εθνική ομάδα, οι φίλαθλοι τον θυμούνται κυρίως για την προπονητική του καριέρα.

Μεταξύ 1971 και 2010, σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις, οδήγησε τη Ρόζενμποργκ να κατακτήσει 14 πρωταθλήματα, 11 από αυτά στη σειρά, και προκρίθηκε στο Champions League οκτώ συνεχόμενες φορές, εκτός από την κατάκτηση έξι κυπέλλων και ισάριθμων νταμπλ.

Ανάμεσα στις πιο μεγάλες επιτυχίες του, το 2-0 το 1997 εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης (η μόνη ήττα σε αυτό το τουρνουά για την ομάδα που κατέκτησε το έβδομο Κύπελλο Πρωταθλητριών).

Ο Έγκεν, ο οποίος ήταν και προπονητής της Νορβηγίας, κατέκτησε ένα ακόμη πρωτάθλημα το 1987 ως μάνατζερ της Μος. Συνταξιούχος από το 2016, ήταν ένα σύμβολο του νορβηγικού ποδοσφαίρου , ενώ είχε το δικό του άγαλμα μπροστά από το γήπεδο της Ρόζενμποργκ.

«Λίγοι άνθρωποι έχουν νόημα για τον νορβηγικό αθλητισμό περισσότερο από εκείνον και λίγοι έχουν δείξει σε τέτοιο βαθμό ότι το αδύνατο είναι δυνατό», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Νορβηγίας, Ανέτ Τρετεμπέργκστούεν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Shares