Τρίτη , 19 Ιανουαρίου 2021

Νίκος Παλαιοκώστας: Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Πάτρα για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο

Νίκος Παλαιοκώστας
[adrotate group="4"]
Νίκος Παλαιοκώστας

Νίκος Παλαιοκώστας: Μεγάλη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφαλή μεταφορά του κρατούμενου στο νοσοκομείο

 

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε το πρωί της Τετάρτης, 25/11, για την μεταφορά του Νίκου Παλαιοκώστα από τις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας στο νοσοκομείο. Για την ασφαλή μεταφορά του κρατούμενου, χρειάστηκε να επιστρατευτεί αλεξίσφαιρο όχημα, ενώ συμμετείχαν και οι ΕΚΑΜ και ΟΠΚΕ. Ο Νίκος Παλαιοκώστας χρειάστηκε να επισκεφθεί την οφθαλμολογική κλινική, χωρίς, ωστόσο, να έχουν γίνει γνωστοί οι ακριβείς λόγοι.

Περισσότερα σε λίγο…

Η εγκληματική δράση του Νίκου Παλαιοκώστα

Ο Νίκος Παλαιοκώστας, αδελφός του Βασίλη, πρόκειται για εγκληματία που πραγματοποιούσε κυρίως ληστείες, ενώ έχει συμμετάσχει και σε μια απαγωγή. Αποτελεί παιδί πενταμελούς οικογένειας με καταγωγή από τα Τρίκαλα.

Τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε την εγκληματική πορεία του, μαζί με τον αδερφό του, Βασίλη, διαπράττοντας ληστείες και διαρρήξεις. Παρ’ ότι βρέθηκε φυλακισμένος στις φυλακές Τρικάλων το 1988, κατάφερε να αποδράσει με τη βοήθεια του αδερφού του, Βασίλη.

Τα δύο αδέρφια, σε συνεργασία με τον Κώστα Σαμαρά, ξεκίνησαν μια πορεία ληστειών και διαρρήξεων σε όλη την Ελλάδα. Η πιο γνωστή ληστεία από αυτές έγινε τον Ιούνιο του 1992, όπου λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα Τρικάλων αρπάζοντας 125.000.000 δραχμές, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη σε λεία, ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή της 15ης Δεκεμβρίου 1995, η ομάδα Παλαιοκώστα ή Σαμαρά πραγματοποίησε την πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα, απαγάγοντας μέσα από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Η ομάδα Παλαιοκώστα ζήτησε τότε λύτρα ύψους 260.000.000 δρχ. για να αφήσουν ελεύθερο τον βιομήχανο. Η οικογένεια Χαΐτογλου κατέβαλε τα λύτρα στους απαγωγείς, με τις διωκτικές αρχές να εξαπολύουν για την εποχή ένα μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν και να συλλάβουν την ομάδα Παλαιοκώστα. Μόνο μετά από 3 χρόνια ερευνών και καταδιώξεων, το 1999 κατάφεραν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα καθώς μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στο 90ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας – Λειβαδιάς, οι αρχές συνέλαβαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος και στην συνέχεια καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για την απαγωγή Χαΐτογλου.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας φέρεται σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές να είναι ο οργανωτής της πρώτης απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού του αδερφού του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι που έγιναν τον Ιούνιο του 2006.

Φωτογραφία αρχείου – Απόδραση 2006 – Eurokinissi

Η σύλληψη

Ο καταζητούμενος επί τουλάχιστον 16 ολόκληρα χρόνια, Νίκος Παλαιοκώστας τελικά θα συλληφθεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου του 2006, έξω από το χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό, πέφτοντας σε ένα μπλόκο που είχε στήσει η αστυνομία της Λιβαδειάς. Ο Παλαιοκώστας προσπάθησε να αποφύγει το μπλόκο, αναπτύσωντας μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, αλλά εξετράπη της πορείας του και βγήκε εκτός δρόμου. Μέσα στο αυτοκίνητο εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς ένα αυτόματο όπλο καθώς και σφαίρες.

Με πληροφορίες από την Wikipedia

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares