Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Νίκη του Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου Φραγκούλη – “ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ”

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ  και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, κατάφερε να κινητοποιήσει την Κομισιόν  και να ασχοληθεί με τις φτωχές Ελληνικές Περιφέρειες, που σήμερα παρά ποτέ βρίσκονται στο περιθώριο.

Με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταγγείλει ότι βάσει των στοιχείων της Eurostat, την τελευταία 20ετία, οι περισσότερες ελληνικές περιφέρειες εμφανίζουν ανάπτυξη μικρότερη του 30% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, γεγονός που αποδεικνύει ότι, μακροπρόθεσμα, η σύγκλιση δεν επιτυγχάνεται. Η Ήπειρος, η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο, υποχώρησαν κάτω από το 50 % του μέσου ευρωπαϊκού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αδυνατώντας να κεφαλαιοποιήσουν τη στήριξη από τα ευρωπαϊκά κονδύλια συνοχής.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος ενημέρωσε την Επιτροπή ότι πρόκειται για περιφέρειες χωρίς ισχυρό παραγωγικό ιστό, όπου η απασχόληση βασίζεται σε πολύ μικρές/οικογενειακές επιχειρήσεις, παροχής υπηρεσιών, οι οποίες δυσκολεύονται να αναπτύξουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Επομένως οι Ελληνικές Περιφέρειες αυτές δεν μπορούν να αναπτυχθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να συγκρατήσουν εξειδικευμένους εργαζόμενους σε θέσεις εργασίας έντασης γνώσης με υψηλότερες αποδοχές, αντιμετωπίζοντας το brain drain. Δυστυχώς οι χρόνιες παθογένειες πολλαπλασιάστηκαν για τις φτωχές Περιφέρειες τους τελευταίους μήνες, που μαστίζονται βάναυσα από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ , Εμμανουήλ Φράγκος κατόρθωσε να κινητοποιήσει την Κομισιόν και έλαβε απάντηση από την αρμόδια Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα. Η Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρει ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη, με συμφωνημένα μέτρα και μεταθέτει τις ευθύνες στην Ελληνική Κυβέρνηση, που έχει τον τελευταίο λόγο την προτεραιοποίησης των αναγκών της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τα κράτη μέλη αναμένεται να λάβουν υπόψη τις περιφερειακές ανάγκες και τα επίπεδα ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλιστεί ισόρροπη επικεντρωμένη στήριξη μεταξύ των αναγκών των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και της ανάγκης εστίασης στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες.
Για τη στήριξη των πλέον άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης, η Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού (CRII)  έχει ήδη κινητοποιήσει πάνω από 18 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 και των κοινωνικών της επιπτώσεων, ενώ το REACT-EU  θα διαθέσει 47,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Next Generation EU προκειμένου να αποκατασταθούν οι επιπτώσεις της κρίσης, καθώς και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο Εμμανουήλ Φράγκος λαμβάνοντας υπόψη την απάντηση και τα συγκεκριμένα μέτρα της Κομισιόν, θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις γενναίες χρηματοδοτήσεις, που υποθηκεύουν τις επόμενες γενιές, Next Generation EU. Δυστυχώς η ανεργία και τα συνεχή λουκέτα στις επιχειρήσεις προμηνύουν άσχημες εξελίξεις. Οι φτωχές Ελληνικές Περιφέρειες απαιτούν άμεση στήριξη για να κερδίσουν πίσω τους νέους και για να βγουν από το περιθώριο.
                                                                           ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

*Επισυνάπτεται η απάντηση της κ. Ελίζα Φερέιρα, Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων.

 

Answer-E-005957-2020

Shares