Κυριακή , 24 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Νίκη στα σημεία των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα μέσω της Huawei….

Εδώ και καιρό μαίνεται ένας παγκόσμιος «πόλεμος» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Κίνας στη μέση του οποίου βρέθηκε η κινεζική εταιρεία Huawei και η νέα τεχνολογία 5G που έρχεται σιγά σιγά και στην Ευρώπη.


Η αμερικάνικη κυβέρνηση κατηγορεί ανοικτά τον κινεζικό κολοσσό ότι τα δίκτυά της θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπία προς όφελος της Κίνας και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να μπει στη μαύρη λίστα τόσο από τις εταιρείες όσο και από τους κατοίκους.

Κάτω από τις πιέσεις της διακυβέρνησης Τραμπ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να θέσει κανόνες έτσι ώστε να μπλοκάρει την επιλογή της Huawei από χώρες μέλη της ως προμηθευτή τηλεπικοινωνιακού υλικού. Κάποιες χώρες όμως σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει ακόμα την εν λόγω εταιρεία και αρκούνται να υιοθετήσουν τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια από τις χώρες συμμάχους της Αμερικής, η Μεγάλη Βρετανία μέχρι πριν λίγες μέρες, κάτω από την πίεση της Κίνας, αντιστεκόταν σε αυτήν την πίεση του Τραμπ. Αυτό βέβαια άλλαξε πρόσφατα και ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες σε όλη την Ευρώπη. Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει τον κινεζικό κολοσσό Huawei από το να παράσχει εξοπλισμό για τα δίκτυα κινητής επόμενης γενιάς του Ηνωμένου Βασιλείου από τα τέλη του τρέχοντος έτους για λόγους ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έσπευσε να πανηγυρίσει για την απόφαση αυτή και δηλώνει ΄σε όλους τους τόνους ότι ο ίδιος κρύβεται πίσω από την αλλαγή αυτή. Η Huawei χαρακτήρισε “απογοητευτική” την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτιμώντας ότι είναι “πολιτική” και οφείλεται “στην αμερικανική εμπορική πολιτική” και ότι είναι μια κίνηση που θα κλιμακώσει τις εντάσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και το Πεκίνο.

Με πολλές χώρες να βρίσκονται στη φάση σχεδιασμού του δικτύου 5G και κάποιες από αυτές να μην αποκλείουν τη συμμετοχή της Huawei ως προμηθευτή της αντίστοιχης τεχνολογίας, όπως πχ η Γαλλία, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν στην πίεση των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας που με τη σειρά της θα αντιδράσει. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη της Ελλάδας για την υλοποίηση του 5G και επίσης ότι ο διαγωνισμός για τη διάθεση των συχνοτήτων που θα αξιοποιηθούν για το 5G θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του έτους, με τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G να αναμένεται να λειτουργήσουν στη χώρα μας μέσα στο β’ τρίμηνο του 2021.

Με την Huawei να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στην παγκόσμια αγορά και η οποία έχει εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον της για συμμετοχή σε οποιοδήποτε Ελληνικό διαγωνισμό περιμένουμε να δούμε το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει τη συμμετοχή της εν λόγω εταιρείας ή θα συμπλεύσει με τις επιταγές των ΗΠΑ και θα την αποκλείσει από επίσημο προμηθευτή.

 

Του Αντώνη Κωνσταντίνου

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares