Παρασκευή , 24 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Νιινίστο: Η ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εναπόκειται στην Τουρκία

Φινλανδία και Σουηδία προχωρούν “χέρι-χέρι” προς την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, αλλά η απόφαση για την επικύρωση των αιτημάτων τους εναπόκειται στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά η Σουηδία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Τουρκία.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι φιλοξενεί μέλη τρομοκρατικών ομάδων –όπως τα χαρακτηρίζει– και ζητά την έκδοσή τους ως ένα βήμα για να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

“Προχωράμε χέρι-χέρι σε ό,τι αφορά τα πράγματα που βρίσκονται στα χέρια μας”, είπε ο Νιινίστο, αλλά πρόσθεσε: “Η επικύρωση δεν είναι στα χέρια μας”.

Ο Νιινίστο μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό και τον Νορβηγό πρωθυπουργό.

Η Φινλανδία θα προχωρήσει στην ένταξή της στη Συμμαχία μόλις εγκριθεί, ακόμη και αν η αίτηση της Σουηδίας καθυστερήσει, είπε ο Νινίστο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι θα υπογράψει νομοσχέδιο για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ όταν αυτό εγκριθεί από τη φινλανδική Βουλή, με την ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για τις 28 Φεβρουαρίου.

Μόλις τα κοινοβούλια των 30 κρατών μελών του ΝΑΤΟ επικυρώσουν το αίτημα, η Φινλανδία θα γίνει μέλος, ακόμη και αν καθυστερήσει η ένταξη της Σουηδίας.

“Εάν η Τουρκία και η Ουγγαρία επικυρώσουν τη Φινλανδία, θα είμαστε, όπως έχουμε ζητήσει, μέλη του ΝΑΤΟ”, τόνισε ο Φινλανδός πρόεδρος.

capital.gr

Shares