Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Nιγηρία: Ο πρόεδρος της χώρας απέλυσε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων

H κίνηση του προέδρου της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι να καθαιρέσει τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, δεδομένου του ότι όλον τον προηγούμενο καιρό αγνοούσε επιδεικτικά τις εκκλήσεις για την απομάκρυνσή τους.

Οι επικεφαλής του στρατού υπηρέτησαν για σχεδόν πέντε χρόνια, σε μία θητεία που χαρακτηρίζεται ως η μακροβιότερη μετά την επιστροφή της Νιγηρίας στη δημοκρατία, το 1999.

Muhammadu Buhari News | Today's latest from Al Jazeera

Ο Μουχαμάντου Μπουχάρι 

Οι ίδιοι είχαν αρχικά επαινεθεί για το τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την ισλαμική ανταρτική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και το αποσχισθέν παρακλάδι της, την οργάνωση Ισουάπ. Το 2015, οι αντάρτες ήλεγχαν μεγάλες σε έκταση περιοχές ενώ σημειώνονταν συχνές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Τώρα οι ισλαμιστές έχουν εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη τακτική. Ωστόσο, συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων, συνήθως στήνοντας ενέδρες.

Nigeria Map (Road) - Worldometer

H θέση της Νιγηρίας στη Δυτική Αφρική 

Οι επικεφαλής ασφάλειας δέχονται επίσης σφοδρές επικρίσεις για τη δραματική αύξηση των εγκληματικών συμμοριών που επιδίδονται σε απαγωγές με σκοπό την καταβολή λύτρων. Τον Δεκέμβριο, περισσότεροι από τριακόσια αγόρια απήχθησαν από το σχολείο τους, στον βορρά της χώρας. Τα παιδιά αφέθηκαν αργότερα ελεύθερα, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς.

Freed schoolboys arrive in Nigeria's Katsina week after abduction | Boko Haram News | Al Jazeera

Μαθητές που απελευθερώθηκαν

Οι Νιγηριανοί, που θεωρούν την κίνηση χρονικά καθυστερημένη, ελπίζουν πως οι νέοι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων θα εργαστούν για να αυξήσουν την ασφάλεια στη χώρα. Εντούτοις, αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για τον εφοδιασμό του στρατού με τον σωστό εξοπλισμό και την επαρκή χρηματοδότηση. Απαραίτητος παράγοντας κρίνεται και η ανύψωση του ηθικού του στρατεύματος, πριν να γίνουν ορατές οι οποιεσδήποτε απτές αλλαγές στις επιδόσεις του.

Πηγή: BBC

Tου ειδικού συνεργάτη

Shares