Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Νευρικότητα και αναδίπλωση στο χρηματιστήριο

Σε αρνητικά εδάφη διολισθαίνει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς όλο και περισσότεροι τίτλοι του βρίσκονται υπό πίεση, αναβάλλοντας για ακόμη μία φορά την ανοδική κίνηση προς τη ζώνη των 970 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,12% στις 961,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.330,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,35% στις 699,23 μονάδες.

Νευρικότητα και αναδίπλωση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Τα πρόσημα πλέον είναι μοιρασμένα σε μια αγορά που αναζητά καταλύτη για να μπορέσει να συντηρήσει μια πορεία που την έχει φέρει σε υψηλά πάνω από οκτώ μηνών. Ωστόσο, αυτός ο καταλύτης δεν φαίνεται στον ορίζοντα, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που όλος ο επενδυτικός πλανήτης αναμένει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, προκειμένου να εκτιμήσει τις προσεχείς αποφάσεις της Fed και την επίδραση αυτών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η εικόνα πάντως είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενη, με την αγορά ήδη να είναι “φορτισμένη” από σημαντικές υπερβάσεις (900 και 950 μον.), χωρίς μεγάλες κινήσεις και σχετικά χαμηλό τζίρο. Και όσο η αγορά δεν έχει κάποιο ισχυρό καταλύτη κατεύθυνσης, πιθανή ανατάραξη μπορεί να πυροδοτήσει κάποιο κύμα ενθυλάκωσης κερδών, τα οποία είναι ομολογουμένως ελκυστικά για πολλούς τίτλους.

Πάντως, πέραν των γνωστών καταλυτών, “ξένης σημαίας” κυρίως, η αγορά παρακολουθεί ότι ο χειμώνας της “Αποκάλυψης” που ανέμεναν πολλοί αναλυτές για την Ευρώπη δεν ήρθε, η ύφεση θα είναι ηπιότερη όπως αναθεώρησε η Goldman Sachs και οι τιμές της ενέργειας δίνουν ανάσα στο κόστος επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αλλά όλα αυτά είναι υπό αίρεση, καθώς ο βαθμός κινδύνου παραμένει υψηλός, με την εγχώρια αγορά να προχωρά στην πρόσθεση ρίσκου προσεκτικά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν απώλειες 2,07%, με τις Σαράντης, Coca Cola και Motor Oil να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Πειραιώς, ΟΛΠ, Quest, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, η Jumbo χάνει 2,46%, με τις Τιτάν και Autohellas να ακολουθούν με +1,65% και +1,39% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Εθνική και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή είναι οι Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares