Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023

Νευράκια Τσαβούσογλου για την «επιμονή» ΗΠΑ και Ρωσίας να «στηρίζουν» τους Κούρδους της Συρίας(vid)

«Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία δεν κράτησαν τον λόγο τους απέναντί μας…»

Την έντονη απογοήτευσή του απέναντι στη Ρωσία και τις ΗΠΑ εξέφρασε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε, δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων από ορισμένες περιοχές στη Συρία.

«Κατά την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, θα μιλήσουμε για τη Συρία. Επειδή (η αμερικανική πλευρά) συνεχίζει να υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και τις Λαϊκές Δυνάμεις Αυτοάμυνας. Αυτό αποτελεί απειλή για εμάς. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία δεν κράτησαν τον λόγο τους απέναντί μας. Συνεχίζουμε να λέμε σε αυτές τις χώρες ότι οι όροι των συμφωνιών του 2019 δεν έχουν εκπληρωθεί», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στην Άγκυρα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόταν στις συμφωνίες που έγιναν χωριστά με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2019, όταν η Άγκυρα ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» κατά των ένοπλων κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία. Οι εν λόγω συμφωνίες αφορούσαν την πλήρη αποχώρηση των κουρδικών σχηματισμών από την περιοχή της τουρκικής επιχείρησης, καθώς και την εδραίωση ορισμένων εδαφικών πραγματικοτήτων και τον τουρκικό έλεγχο στις περιοχές της επιχείρησης.

«Απέτυχαν και πρέπει να λογοδοτήσουν»
«Οι ΗΠΑ απέτυχαν, επίσης, να εκπληρώσουν τους όρους του σχεδίου 90 ημερών για τη Μανμπίτζ. Πρέπει, λοιπόν, να λογοδοτήσουν για τα λόγια τους. Θα το συζητήσουμε αυτό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στο σχέδιο του 2018, που επίσης περιελάμβανε την απόσυρση των κουρδικών σχηματισμών από τμήματα της βόρειας Συρίας. Σημειώνεται πως ο Τσαβούσογλου αναμένεται να φτάσει στις ΗΠΑ την Τρίτη 17 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, Τσαβούσογλου και Ταγιάνι συζήτησαν και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, θέμα το οποίο, όπως δήλωσαν, αποτελεί προτεραιότητα και για την Ιταλία και για την Τουρκία. «Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις μας, επίσης για τη σταθεροποίηση της Λιβύης και των Βαλκανίων», έγραψε ο Ταγιάνι στο Twitter.

newsbreak.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares