Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Νεώριο Σύρου: Παίρνει δουλειές από την Τουρκία – Το Μάρτιο οι κρίσιμες αποφάσεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας…

Ένα βήμα πριν την απόκτηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας βρίσκεται η ΟΝΕΧ Shipyards ιδιοκτήτρια εταιρεία των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου. Αγωνιώδης προσπάθεια του επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Ελληνοαμερικανού Πάνου Ξενοκώστα, να υλοποιήσει άμεσα την νέα επένδυση, καθώς «στο Νεώριο Σύρου δεν προφταίνουμε τις παραγγελίες», δηλώνει στέλεχος του ναυπηγείου. Πλοία «φεύγουν» από τα ναυπηγεία της Τουρκίας κι έρχονται για επισκευή στη Σύρο.  Μέσα σε ένα χρόνο από τότε που ανέλαβε η ΟΝΕΧ, σημειώθηκε ρεκόρ παραγγελιών, καθώς περισσότερα από 95 πλοία επισκευάστηκαν και συντηρήθηκαν στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου, τα περισσότερα μάλιστα απ’ αυτά έφυγαν από τα τουρκικά ναυπηγεία για να έρθουν στην Ελλάδα. Κρίσιμες αποφάσεις για την εξυγίανση και τη μετάβαση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ, θα ληφθούν στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 12 Μαρτίου.

Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπως στο Νεώριο Σύρου

Με την απειλή του λουκέτου να πλανάται πάνω από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ο επικεφαλής των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, Π. Ξενοκώστας, εν τω μεταξύ, έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται τη στρατηγική της επόμενης ημέρας.  Θα επιδιώξει να εφαρμόσει σχέδιο εξυγίανσης ανάλογο με αυτό που υιοθέτησε στο Νεώριο Σύρου. Πρώτη προτεραιότητα η αποπληρωμή των εργαζομένων.  Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η συναίνεση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των Ναυπηγείων Ελευσίνας Νίκου Ταβουλάρη.

Ο Ίκαρος από τη Λαμία στο Μανχάταν που «αναβίωσε» τα ελληνικά ναυπηγεία

Μέσω της ONEX Shipyards, ο Πάνος Ξενοκώστας έδωσε το παρόν στην ελληνική αγορά τα τελευταία δύο χρόνια, όταν απέκτησε το Νεώριο Σύρου. Αν και μικρός είχε πάθος με τα αεροπλάνα, γι’ αυτό κι έγινε μοντελιστής, συναρμολογώντας διάφορους τύπους αεροσκαφών, ωστόσο το όνειρό του ήταν να γίνει αεροναυπηγός.

Καθώς όμως στην Ελλάδα δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί Σχολή για σπουδές αεροναυπηγικής, ο Π. Ξενοκώστας φοίτησε στη Σχολή Ικάρων. Μερικά χρόνια αργότερα, ως μόνιμος «υπάλληλος» της Ελληνικής Αεροπορίας θέλησε να αγοράσει την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Χρονιά σταθμός στην επαγγελματική του πορεία αποτέλεσε το 2004, όταν εγκατέλειψε την Αεροπορία με το βαθμό σμηναγού, ιδρύοντας τότε την ΟΝΕΧ S.A. με έδρα το Πέραμα και τέσσερις εργαζόμενους, ενώ εννέα χρόνια αργότερα, ίδρυσε την ONEX Technologies Inc. με έδρα στο Μανχάταν.

Η εταιρεία του επενδύσει σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας,  όπως αεροπορική υποστήριξη, ολοκληρωμένες λύσεις πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, νανοτεχνολογία κ.λπ.

newsit

Shares