Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Νέο ΣΟΚ από τον Πάιατ: ”Να προσκληθεί & η Τουρκία στο EastMed Gas forum” – Προκλητικοί χάρτες της Άγκυρας ”εξαφανίζουν” το Καστελόριζο…(ΦΩΤΟ)

Τελικά οι ΗΠΑ δεν μπορούν χωρίς την Τουρκία και αυτό μας το αποδεικνύει ο ”αγαπημένος” των Ελληνικών συστημικών ΜΜΕ Τζέφρι Πάιατ…

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η Ουάσινγκτον επιδιώκει μία ”λύση” συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και στην Α. Μεσόγειο. Παρά τα όσα ανοήτως πιστεύει το Μ. Μαξίμου, περί στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, μάλλον η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.

Τα όσα έγιναν χθες στην Αθήνα, αλλά και στις ΗΠΑ, θα απογοητεύσουν πολλούς και ταυτοχρόνως θα επιβεβαιώσουν όσα γράφει το Πενταπόσταγμα εδώ και μήνες, ότι το παιχνίδι είναι στημένο.

Αυτό είναι ξεκάθαρο και από τις τοποθετήσεις Ελλήνων πολιτικών. Ο Καιρίδης δήλωσε πως “Η Τουρκία ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, έχει δικαιώματα. Ίσως όχι αυτά που πιστεύει, αλλά έχει δικαιώματα”, ενώ η Μπακογιάννη είναι υπέρ της Χάγης. Μάλιστα χτύπημα είχαμε και από την σημητική πτέρυγα, τους λεγόμενους εκσυγρονιστές, καθώς η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε τα εξής στην χθεσινή εκδήλωση του Δικτύου:

”Μια λύση που να εστιάζει σε ένα κοινό οικονομικό μέλλον στην Αν. Μεσόγειο, όπου θα κερδίζουν όλοι μπορεί να είναι περισσότερο εφικτή από την ισορροπία αμυντικού τρόμου και επίδειξης ισχύος.”

 

Η τοποθέτηση Πάιατ

Από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε στην Αθήνα «Το Δίκτυο» με τίτλο «Προϋποθέσεις για την Ειρήνη και την Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», ο Τζέφρι Πάιατ τοποθετήθηκε, προτού ανέβουν στο βήμα οι πρέσβεις της Τουρκίας και του Ισραήλ.

Οπρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε ότι ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων έχει επιστρέψει δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της αμερικανικής στρατηγικής σκέψης.

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός διπλωμάτης έστρεψε τα πυρά του ενάντια στη Ρωσία και στην Κίνα που επεκτείνονται λειτουργώντας αποσταθεροποιητικά. Προχωρώντας μάλιστα παραπέρα, εκείνος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να κάνει στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια ό,τι έκανε και στην Ουκρανία. Ο πρέσβης των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι για την Ουάσιγκτον πλέον, η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος εταίρος.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκείνος καλωσόρισε την επανέναρξη της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Παράλληλα, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει ενεργειακό σταυροδρόμι λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Πρότεινε μάλιστα να προσκληθεί και η Άγκυρα στο EastMed Gas forum.

“Χτύπημα” κατά του Καστελόριζου από την Τουρκία

Χθες έλαβε χώρα ειδική ημερίδα για την Α. Μεσόγειο στην Ουάσινγκτον με θέμα την Α. Μεσόγειο. Εκεί φυσικά δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, ενώ είχαμε νέα στοχοποίηση του Καστελόριζου από τον πρέσβη Çağatay Erciyes, Γενικό Διευθυντή Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

Σε χάρτες-σοκ και στην ομιλία του, ”έσβησε” το Καστελόριζο, ενώ χαρακτήρισε ”ως γελοίο ένα μικροσκοπικό νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 570 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, να μπορεί να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.500 τετραγωνικών μέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο”

Αυτοί είναι οι Τούρκοι, αυτοί είναι οι Αμερικανοί, όπου με κάποιους στην Αθήνα θέλουν να ”γκριζάρουν” το Αιγαίο!

pentapostagma.gr/Ανδρέας Μουντζουρούλιας

 

Shares