Κυριακή , 26 Μαρτίου 2023

Νέο ρεκόρ στον τουρισμό αναμένεται το καλοκαίρι

Σύμφωνα με το ιταλικό δημοσκοπικό ινστιτούτο Demoskopika, τη φετινή χρονιά οι διανυκτερεύσεις τουριστών στη χώρα θα ξεπεράσουν τα 442 εκατομμύρια.Σε σχέση με το 2022 προβλέπεται αύξηση της τάξης του 12,2%.

Συνολικά, από το εξωτερικό και το εσωτερικό αναμένεται να επιλέξουν τα ιταλικά θέρετρα και τις λεγόμενες μοναδικές “πόλεις της τέχνης”, 127 εκατομμύρια επισκέπτες. Και σε αυτή την περίπτωση σε σύγκριση με πέρυσι καταγράφεται ουσιαστική αύξηση του 11,2%.

Η “τουριστική αυτή έκρηξη” μπορεί να οδηγήσει σε εισπράξεις 89 δις ευρώ σχεδόν κατά ένα τέταρτο υψηλότερες από το 2022. Μετά από τρία χρόνια περιορισμών και προβλημάτων, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, είναι σαφές ότι όλοι έχουν ανάγκη από λίγη χαλάρωση και ξενοιασιά.

“Λείπουν” 50.000 εργαζόμενοι

Σε ό,τι αφορά τους ξένους επισκέπτες, η εταιρία Demoskopika προβλέπει ότι φέτος θα επισκεφθούν την Ιταλία 61 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες με 215 διανυκτερεύσεις. Η θετική αυτή δυναμική φαίνεται να αφορά όλες τις περιοχές της χώρας με μεγαλύτερες αυξήσεις για την ευρύτερη περιοχή της Βενετίας, την κεντρική περιφέρεια της Τοσκάνης, τη Ρώμη και την Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη.

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα. Η εμπορική ένωση της χώρας Confesercenti σημαίνει συναγερμό και υπογραμμίζει ότι ενόψει του Πάσχα των Καθολικών, στις 9 Απριλίου- αλλά και σε ό,τι αφορά όλη την υπόλοιπη σεζόν- συνεχίζουν να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις.

Χρειάζονται, επειγόντως, περίπου 50 χιλιάδες εργαζόμενοι, για ξενοδοχεία, εστιατόρια, και τις υπόλοιπες τουριστικές υποδομές. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις καταγράφονται στα νησιά της Σαρδηνίας και της Σικελίας, αλλά και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αδριατικής. Κυρίως στην Εμίλια Ρομάνια, όπου κάθε χρόνο παραθερίζουν πολλοί ξένοι, κυρίως Γερμανοί τουρίστες. Οι επιχειρηματίες του τομέα ζητούν την άμεση στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπιστεί, όπως τονίζουν, μια “χρόνια κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares