Παρασκευή , 19 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Νέο ράλι στις τιμές του μαύρου χρυσού – Ξανά στα 120 δολάρια το βαρέλι

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών σκαρφάλωσαν ξανά οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ λόγω των ανησυχιών για την τροφοδοσία της αγοράς.

Οι τιμές του μπρεντ επέστρεψαν στα επίπεδα των 120 δολαρίων το βαρέλι, δημιουργώντας προοπτικές για νέες ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα που έχουν φτάσει ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μετά τη συμφωνία της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εκφράζονται φόβοι πως οποιαδήποτε περαιτέρω απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα σε μια αγορά που είναι ήδη βεβαρημένη λόγω των συνθηκών. Λόγω του καλοκαιριού η ζήτηση για καύσιμα είναι πιο αυξημένη σε Ευρώπη και ΗΠΑ με αποτέλεσμα να απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου προκειμένου να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες τα διυλιστήρια.

Προβλήματα στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει και η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς ο μαύρος χρυσός αποτιμάται στο αμερικανικό νόμισμα. Ενα πιο ισχυρό δολάριο καθιστά ουσιαστικά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους εισαγωγείς που πληρώνουν σε άλλα νομίσματα όπως το ευρώ.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου σχετίζεται και με το ότι η Σαουδική Αραβία αύξησε την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) για το αραβικό ελαφρύ αργό πετρέλαιο στην Ασία σε premium 6,50 δολαρίων έναντι του μέσου όρου των σημείων αναφοράς του Ομάν και του Ντουμπάι, από 4,40 δολάρια τον Ιούνιο.Το OSP του Ιουλίου είναι το υψηλότερο από τον Μάιο, όταν οι τιμές έφτασαν στα υψηλά όλων των εποχών λόγω των ανησυχιών για διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία εν μέσω κυρώσεων για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η αύξηση των τιμών ήρθε παρά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας του ΟΠΕΚ+, του oργανισμού πετρελαιοεξαγωγικών χωρών, να αυξήσουν την παραγωγή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα.

Τέλος, οι ανατιμήσεις έρχονται την ίδια περίοδο που ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol αρχίζουν να αγοράζουν πετρέλαιο Βενεζουέλας, έτσι ώστε να υπάρξει υποκατάσταση του ρωσικού πετρελαίου και εκτόνωση των τιμών.

 

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares