Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Νέο παραλήρημα στην Τουρκία για την Ψέριμο

Την δρομολόγηση του ανοίγματος έπειτα από 13 χρόνια του σχολείου στην Ψέριμο βλέπει ως “πρόκληση” τουρκική εφημερίδα που αναφέρει ότι η “Ελλάδα είχε συγκεντρώσει στρατεύματα στην Ψέριμο παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης”.

Χθεσινό δημοσίευμα της κεμαλικής εθνικιστικής γραμμής εφημερίδας Sozcu συντηρεί ένα “πολεμικό κλίμα” ένα μήνα μετά τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ τόσο του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu όσο και του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού TRT.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο “Η Ελλάδα αρχικά ανέπτυξε στρατεύματα, τώρα ανοίγει σχολεία” και αναφέρεται στη “συγκέντρωση ελληνικών στρατευμάτων στην Ψέριμο” κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και στις ενέργειες για το άνοιγμα του σχολείου ώστε, όπως έχει σημειώσει βουλευτής Δωδεκανήσου “να ενισχυθεί η ελληνική παρουσία στα νησιά”.

Παραλήρημα στην Τουρκία για την Ψέριμο: "Βλέπουν" το νησί εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων

“Η Ψέριμος βρίσκεται εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας” γράφει η εφημερίδα Sozcu
Η Ψέριμος ή αλλιώς Κάπαρη, ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και βρίσκεται βόρεια της Κω και νοτιοανατολικά της Καλύμνου.

“Η Ελλάδα είχε συγκεντρώσει στρατεύματα στο νησί Ψέριμο, 8 χλμ. από την Αλικαρνασσό, παρά τη Συνθήκη της Λωζάννης. Τώρα σχεδιάζει να ανοίξει ένα σχολείο για την πρόληψη της μετανάστευσης από το νησί” αναφέρει το τουρικό δημοσίευμα.

Η Αθήνα σύμφωνα με την Sozcu “εγκαθίσταται για τα καλά στην Ψέριμο, που βρίσκεται εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας”.

“Πρόκληση” θεωρεί η εφημερίδα Sozcu το άνοιγμα του σχολείου
“Μια νέα πρόκληση πραγματοποιείται στην Ψέριμο, η οποία απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα ή 4,3 ναυτικά μίλια, από τις τουρκικές ακτές της Αλικαρνασσού, όπου η Αθήνα έχει εγκαταστήσει στρατιωτικά στρατεύματα, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία δήλωση ότι μεταβιβάστηκε στην Ελλάδα στις συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Αυτή τη φορά η Ελλάδα άρχισε να εργάζεται για να ανοίξει ένα σχολείο στο νησί. Αναφέρθηκε ότι με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας προς το Υπουργείο Παιδείας και Εσωτερικών προσπάθησε μαζί με αύξηση του πληθυσμού να επαναλειτουργήσει το μοναδικό σχολείο του νησιού, το οποίο έκλεισε πριν από 13 χρόνια, και έλαβε θετική απάντηση από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη”.

Κλειστό εδώ και 13 χρόνια το σχολείο λόγω έλλειψης μαθητών
Η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του βουλευτή Δωδεκανήσου [σ.σ. εκλεγμένου με τη ΝΔ] Μάνου Κόνσολα “αν δεν ανοίξει το σχολείο, οι οικογένειες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το νησί, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση πληθυσμού. Δήλωσε ότι “Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την υποστήριξη της ζωής στα μικρά, μη ανεπτυγμένα νησιά του Αιγαίου. Το άνοιγμα του σχολείου στην Ψέριμο θα ενισχύσει την ελληνική παρουσία στα νησιά”.

Ο Μάνος Κόνσολας έχει ζητήσει με παρέμβασή του στους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, να ανοίξει και πάλι το σχολείο καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί στο νησί σε σχέση με πριν από 13 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, στο νησί υπάρχει οικογένεια με ένα νήπιο, το οποίο από τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να φοιτήσει στο σχολείο αλλά και άλλα παιδιά μικρότερης ηλικίας που θα πρέπει στο μέλλον να πάνε και αυτά σχολείο, αναφέρει ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας “Ροδιακή”.

 

Πηγή: TheToc/capital.gr

Shares