Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Νέο παραλήρημα Ερντογάν:«Εχθρική ενέργεια» το λοκάρισμα από τους ελληνικούς S-300

«Στην ιστορία, τα μέρη τα οποία που οι πρόγονοι μας πότισαν με αίμα και ιδρώτα αλλά και με τα έργα τους, αν και πια σήμερα δεν είναι δικά μας, η ψυχή μας και η καρδιά μας είναι πάντοτε εκεί»


Με νέες του δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «εχθρική στάση» από «δήθεν» συμμάχους, όπως τους χαρακτήρισε.

Επιμένει σε πολύ υψηλούς τόνους κατά της Ελλάδας ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, επαναφέροντας το ζήτημα της δήθεν παρενόχλησης -δηλαδή ο εγκλωβισμός- τουρκικών μαχητικών από τους S-300, περιστατικό που κατά την Τουρκία συνέβη προ ημερών στο Αιγαίο.

Η παρενόχληση, είπε σε ομιλία του την Τρίτη, «ήταν μια εχθρική ενέργεια».

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου δόθηκε με αφορμή συναυλία για τα 100 χρόνια από την «Ημέρα της Νίκης» έναντι των ελληνικών στρατευμάτων στον πόλεμο του 1919-1922. Την ίδια αφορμή είχε και για τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα, στις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν έλεγε ότι «οι Έλληνες είναι το ίδιο ποταποί όπως και όταν έκαιγαν τις πόλεις μας πριν 100 χρόνια».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προκάλεσε το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους της, όχι όμως και την Τουρκία, εγκλωβίζοντας με τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας τουρκικά αεροσκάφη τα οποία ήταν σε ΝΑΤΟϊκή αναγνωριστική αποστολή.

Εξέφρασε ακόμη την περιέργειά του για το πώς «θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ» σε αυτό το λοκάρισμα από την ελληνική πλευρά.

Ο Τούρκος πρόεδρος κλιμάκωσε τη ρητορική του κατά της χώρας μας λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι πολιτικός, οικονομικός ή στρατιωτικός μας ισοδύναμος ή συνομιλητής μας».

Εκθείασε δε και την τουρκική αμυντική βιομηχανία λέγοντας ότι η Τουρκία μπορεί να παράγει κάθε οπλικό σύστημα που της αρνούνται, επικρίνοντας τις ΗΠΑ για το μπλοκάρισμα στην πώληση των μαχητικών F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

«Σαφώς μας ενοχλεί πως χώρες που δήθεν είναι σύμμαχοι μας τηρούν εχθρική στάση, όπως και η στήριξη που δίνουν σε χώρες που δείχνουν τέτοια στάση. Όμως εμείς κινούμαστε κοιτώντας στο αποτέλεσμα κερδών και ζημιών των σχέσεων μας και δεν αμελούμε να χτίζουμε νέες εταιρικές σχέσεις για να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος, αφήνοντας παράλληλα σαφή υπονοούμενα ότι επιθυμεί να έχει καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία.

 

Αναφέρθηκε επίσης και στην «αυξανόμενη ισχύ» της Τουρκίας, από τη Μεσόγειο μέχρι και τον Καύκασο, όπως σημείωσε: «Η επικαιροποίηση της πολιτικής γεωγραφίας φέρνει ως αποτέλεσμα και την επικαιροποίηση των δογμάτων ασφαλείας. Η αυξανόμενη ισχύς της χώρας μας σε όλες τις ζώνες επιρροής όπως απο την Μεσόγειο στην Μαύρη θάλασσα απο τα Βαλκάνια μέχρι και τον Καύκασο είναι το αποτέλεσμα αυτής της νέας περιόδου».

Επίσης για άλλη μια φορά μίλησε και για «τα σύνορα της καρδιάς του», υπενθυμίζοντας το Οθωμανικό παρελθόν της χώρας του: «Στην ιστορία, τα μέρη τα οποία τπου οι πρόγονοι μας πότισαν με αίμα και ιδρώτα αλλά και με τα έργα τους, αν και πια σήμερα δεν είναι δικά μας, η ψυχή μας και η καρδιά μας είναι πάντοτε εκεί».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε αναφέρει ότι «δύο τουρκικά F-16 παρενοχλήθηκαν την [περασμένη] Τετάρτη. Όταν τα ελληνικά μαχητικά λόκαραν στα ραντάρ τους τα τουρκικά, η τουρκική πλευρά απάντησε με πλήρη δύναμη».

Το πρακτορείο δεν ανέφερε ποια ήταν η αντίδραση της Άγκυρας και πώς στοιχειοθετείται η φράση «full force».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να στοχοποιεί αποστολές του ΝΑΤΟ για να αυξήσει τις εντάσεις» και υποστηρίζεται ότι επρόκειτο για… προσχεδιασμένη δήθεν κίνηση από την Ελλάδα.

Δημοσιογράφος του φιλοκυβερνητικού δικτύου HABER GLOBAL διευκρίνιζε αργότερα ότι «η Ελλάδα δεν τερματίζει τις παρενοχλήσεις που κάνει κατά των τουρκικών μαχητικών που ασκούν τις πτητικές τους αποστολές σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Παρά τη δήλωση “Μην ξεχνάτε τι έγινε πριν από 100 χρόνια” του υπουργού Αμύνης Χουλουσί Ακαρ, το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 πού ανήκει στην Ελλάδα, “κλείδωσε” τα αεροσκάφη μας F-16 των αεροπορικών δυνάμεων στις 23 Αυγούστου βρισκόταν σε αποστολή στο διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Ελληνικές στρατιωτικές πηγές διέψευσαν τους τουρκικούς ισχυρισμούς σημειώνοντας πως ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν οι S-300 την ημέρα και ώρα που αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ τονίζουν πως εκείνη την ημέρα δεν διεξάγονταν καμία Νατοϊκή άσκηση.
Τα ΜΜΕ της Τουρκίας ρίχνουν λάδι στη φωτιά και εμφανίζουν προκλητικά εξώφυλλα και πρωτοσέλιδα, με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής.

Όπως ανέφερε το MEGA, η «Milliyet» δείχνει πάνοπλους Τούρκος να περιμένουν τους Έλληνες, ενώ χαρακτηρίζει το ελληνικό στράτευμα ως «στρατό κατσαπλιάδων».

Μάλιστα, στη «Sabah» κυριαρχούν Κεμάλ και Ερντογάν, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των ελληνικών πυραύλων S-300, για το οποίο η Άγκυρα πιέζει τις ΗΠΑ, με αφορμή την αγορά των αμερικανικών F-16 που επιδιώκει.

Σημειώνεται, ότι όλα αυτά έρχονται λίγο μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος είχε δηλώσει, πως «με την καρδιά του γεμάτη πίστη, αυτό το έθνος έριξε τους απίστους Έλληνες στη θάλασσα της Σμύρνης, ενώ ο εχθρός υποχωρούσε, έκαιγε όλες τις πόλεις μας, είναι απόδειξη του πόσο ποταποί είναι στον χαρακτήρα τους. Όπως ακριβώς και σήμερα. Ενώ ο ελληνικός στρατός αποχωρούσε, το 65% των 200 χιλιάδων στρατιωτών του έμειναν ως θύματα στην Κιουτάχια και στο Αφιόν Καραχισάρ. Το έθνος μας έσκισε τις συνθήκες Σεβρών σε αυτά τα εδάφη και τους τις πέταξε στα μούτρα».

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares