Τρίτη , 4 Οκτωβρίου 2022

Νέο διπλωματικό ρόλο υιοθετεί ο Ερντογάν για τα Ζαπορίζια

Τηλεφωνική επικοινωνία εν όψει νέας συνάντησής τους στο Ουζμπεκιστάν στα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Τούρκο πρόεδρο να διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν μετέφερε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να έχει ρόλο διευκόλυνσης των επαφών, αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης, τις εξελίξεις αναφορικά με τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, εκφράζοντας και την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου σύμφωνα με τα σχέδια, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν να συζητήσουν τα ζητήματα που υπάρχουν με λεπτομέρειες όταν θα συναντηθούν στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν για μία διάσκεψη στις 15-16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ως προς την κατάσταση ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Δρ Ραφαέλ Γκρόσι, εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την ανησυχία του για την ακραιότητα του σταθμού, κατόπιν επιτόπιας επίσκεψης.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε πως η ακεραιότητα του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια έχει παραβιαστεί πολλές φορές εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών και από τις δύο πλευρές

Οι σφοδρές μάχες στην περιοχή της Ζαπορίζια δεν σταμάτησαν ούτε κατά την επίσκεψη του ανώτατου αξιωματούχου του ΟΗΕ, η ομάδα του οποίου αγνόησε τους πυροβολισμούς που έπεφταν σε κοντινή απόσταση, για να επιθεωρήσει το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής την Πέμπτη. Οι ειδικοί είναι πιθανό να παραμείνουν στην εγκατάσταση για μερικές ημέρες.

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares