Δευτέρα , 30 Ιανουαρίου 2023

Νεκρός ο Τούρκος αξιωματικός που έδωσε εντολή για να δολοφονηθεί ο Σολωμός Σολωμού

Πέθανε ο "Ταμπουραλί Πασάς", ο Τούρκος αξιωματικός που έδωσε εντολή για να δολοφονηθεί ο Σολωμός Σολωμού

Σε ιδιωτική κλινική στα Κατεχόμενα, σε ηλικία 86 ετών πέθανε ο Τούρκος αντιστράτηγος, Χασάν Κουντακτσί, ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή να εκτελεστεί Σολωμός Σολωμού, στο οδόφραγμα της Δερύνειας τον Αύγουστο του 1996.

Ο αντιστράτηγος, ο οποίος είχε το παρατσούκλι “Ταμπουραλί Πασάς”, λόγω του ότι κυκλοφορούσε πάντα ζωσμένος με όπλο και γεμιστήρα επί δεκαετίας ’90, αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ βρισκόταν στο σπίτι του και διακομίστηκε στο νοσηλευτήριο, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο Κουντακτσί είχε έντονη δράση εναντίον Κούρδων, κατά τις πρώτες στιγμές της εξέγερσης που ξεκίνησε το ΡΚΚ το 1993. Εστάλη στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, μετά τον θάνατο του ταξίαρχου Μπαχτιγιάρ Αϊντίν και συγκεκριμένα ανέλαβε επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στο Ντιγιάρμπακιρ.

Η εκτέλεση Σολωμού

Ο 24χρονος τότε Τάσος Ισάακ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από Τούρκους, Τουρκοκύπριους και οπαδούς των Γκρίζων Λύκων, έπειτα από διεθνή διαμαρτυρία μοτοσικλετιστών για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 μέτρα από την τουρκοκυπριακή. Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Η κηδεία του Τάσου Ισαάκ έγινε στις 14 Αυγούστου. Η σύζυγός του ήταν έγκυος στο παιδί τους. Μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στον χώρο της δολοφονίας του Tάσου Ισαάκ. Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα “Γκρίζων Λύκων” και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολομών Σολωμού και ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν.

Ο Κουντακτσί δίνει την εντολή και ο Σολωμού πέφτει νεκρός από τη σφαίρα Τούρκου στρατιώτη. Ο Χασάν Κουντακσί είχε προκαλέσει με τις δηλώσεις του για τη δολοφονία του Σολωμού: “Οι Έλληνες κάλεσαν ομάδες μοτοσικλετών από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που τις υποστήριξαν επίσης. Δεδομένου ότι δεν αποδέχτηκαν την ΤΔΒΚ ως κράτος, θα προσπαθούσαν να σπάσουν τα σύνορα, να φτάσουν μέχρι την Κερύνεια και να κατεβάσουν τη σημαία μας εκεί. Προσπάθησαν να κατεβάσουν τη σημαία μας στις 14 Αυγούστου 1996. Όλες οι προετοιμασίες είχαν γίνει. Όλοι έμαθαν πόσο θα κοστίσει η σημαία για να κατεβεί. Είχαμε ήδη αποφασίσει τι να κάνουμε εναντίον εκείνων που προσπαθούσαν να διαπεράσουν τα σύνορά μας, που προσπάθησαν να κατεβάσουν τη σημαία μας. Όσοι προσπάθησαν, πήραν απάντηση…”.

Οι Κυπριακές αρχές αιτήθηκαν τη σύλληψή του και η Ιντερπόλ εξέδωσε κόκκινη προειδοποίηση. Εξαιτίας αυτού ο Κουντακτσί δεν βγήκε από την Τουρκία από εκεί και έπειτα, επί 27 χρόνια. “Εάν η σημαία χαμηλώσει, δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί. Προτιμώ να είμαι γνωστός ως διοικητής που δεν μπορεί να πάει στο εξωτερικό, παρά ως διοικητής με κατεβασμένη σημαία”, είχε δηλώσει αργότερα σχετικά με αυτό.

Πέτρος Κράνιας/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares