Τετάρτη , 29 Μαρτίου 2023

Νεκρές αλεπούδες από τη γρίπη των πτηνών κοντά στο Παρίσι

Γαλλία: Νεκρές αλεπούδες από τη γρίπη των πτηνών κοντά στο Παρίσι-Ανησυχία για την εξάπλωση του ιού

Τον περασμένο μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «ανησυχητική» την κατάσταση με την επιδημία της γρίπης των πτηνών επειδή έχουν αυξηθεί τα κρούσματα μεταξύ πουλιών και θηλαστικών.

Κρούσματα της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών Η5Ν1 σε κόκκινες αλεπούδες εντόπισαν οι γαλλικές αρχές, στα βορειοανατολικά του Παρισιού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (WOAH), εκφράζοντας ανησυχία για την εξάπλωση του ιού αυτού σε θηλαστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τρεις αλεπούδες βρέθηκαν νεκρές σε έναν δρυμό στο Μο, κοντά στο σημείο όπου είχαν βρεθεί νεκροί γλάροι. Ο WOAH, επικαλούμενος τις τοπικές γαλλικές αρχές ανέφερε ότι μία από αυτές συλλέχθηκε και εξετάστηκε.

Τον περασμένο μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «ανησυχητική» την κατάσταση με την επιδημία της γρίπης των πτηνών επειδή έχουν αυξηθεί τα κρούσματα μεταξύ πουλιών και θηλαστικών. Ανέφερε επίσης ότι επανεξετάζει την εκτίμηση κινδύνου υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων και αφού καταγράφηκαν περιπτώσεις μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο, στην Καμπότζη.

Τον περασμένο χρόνο η γρίπη των πτηνών εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο και σκότωσε περισσότερα από 200 εκατομμύρια πουλιά, εκτοξεύοντας στα ύψη την τιμή των αυγών αλλά και τις ανησυχίες για μετάδοση του ιού στους ανθρώπους.

Μια γάτα μολύνθηκε από τον ιό αυτόν στη Γαλλία, στα τέλη Δεκεμβρίου. Έχει επίσης εντοπιστεί σε βιζόν στην Ισπανία, σε αλεπούδες και ενυδρίδες στη Βρετανία, σε θαλάσσια λιοντάρια στο Περού και σε αρκούδες γκρίζλι στις ΗΠΑ.

Πηγή: Newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares