Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Νέες απώλειες στη Wall

Με αρνητικό πρόσημο ξεκινούν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας που οδήγησαν την αγορά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου.

Ο δείκτης S&P 500 έχασε 2,1% την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου. Ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 1,7%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 2,7%.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να διολισθήσει σε μια επώδυνη ύφεση τους επόμενους μήνες καθώς η νομισματική πολιτική σε κάθε σχεδόν γωνιά του πλανήτη ευθυγραμμίζεται στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, όπως η Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και άλλες, αύξησαν και πάλι τα επιτόκια τους αυτό τον μήνα στο πλαίσιο της προσπάθειας τους να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.

Οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ήδη εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν προαναγγείλει και νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα μπει σε καθοδική τροχιά σε βιώσιμη βάση. Τόσο η Fed, όσο και η ΕΚΤ, έχουν εξάλλου αφήσει να εννοηθεί ότι ακόμα και όταν φτάσουν τα τερματικό τους επιτόκιο, δεν θα βιαστούν να μειώσουν και πάλι το κόστος δανεισμού σε χαμηλότερα επίπεδα.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει οριακές μεταβολές στις 32.917,71 μονάδες, ενώ ο S&P 500 χάνει 15,22 μονάδες ή -0,40% στις 3.836,67 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί 91,01 μονάδες ή -0,85% στις 10.614,37 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones οι 14 κινούνται με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Boeing με κέρδη 2,54 δολ. ή σε ποσοστό 1,37% στα 187,24 δολ. και ακολουθούν η JPMorgan Chase με κέρδη 1,15% στα 130,77 δολ. και η Travelers με κέρδη 1,04% στα 184,71 δολ.

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Walt Disney (-2,78%), Nike (-1,44%) και Microsoft (-1,36%).

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης για την εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό κλάδο των ΗΠΑ υποχώρησε για κάθε μήνα του 2022, διολισθαίνοντας τον Δεκέμβριο σε χαμηλό άνω των 10 ετών με την εξαίρεση της περιόδου της πανδημίας, καθώς το ράλι των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και το υψηλό κόστος κατασκευής πλήττουν σοβαρά τη βιομηχανία.

Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών (National Association of Home Builders – NAHB) και της Wells Fargo υποχώρησε άλλες δύο μονάδες αυτό τον μήνα στο 31, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012 με την εξαίρεση της περιόδου κατά το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19.

Ο δείκτης υποχωρεί συνεχώς αυτό το έτος σημειώνοντας το μεγαλύτερο αρνητικό σερί στην ιστορία της έρευνας.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares