Σάββατο , 4 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Νέες απώλειες για τον χρυσό

Με απώλειες έκλεισε την Πέμπτη η διεθνής τιμή του χρυσού, επεκτείνοντας εκείνες της Τετάρτης, ημέρας αποφάσεων της Fed για τα επιτόκια, που οδήγησαν σε ισχυρή ανάκαμψη του δολαρίου, πιέζοντας έτσι τόσο το κίτρινο μέταλλο όσο και το ασήμι, σε μια εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τρίτη επέδρασαν ευνοϊκά σε μέταλλα και μετοχές, ωστόσο οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Federal Reserve, μαζί με την αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και την εκτίμηση ότι η περικοπή επιτοκίων μπορεί να αργήσει έως το 2024, επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα.

Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου έχασε 30,90 δολ. ή 1,7%, κλείνοντας στα 1.794,40 δολ. ανά ουγγιά, στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 6 Δεκεμβρίου.

Το ασήμι Μαρτίου υποχώρησε κατά 83 σεντς ή 3,4%, στα 23,305 δολ. ανά ουγγιά.

Η πλατίνα Ιανουαρίου έχασε 2,5% στα 1.013,20 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Μαρτίου έχασε 5,6% στα 1.813,60 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χαλκός Μαρτίου έχασε 11 σεντς ή 3%, στα 3,763 δολ. η λίβρα.

Με τη Fed να συνεχίζει τις εχθροπραξίες κατά του πληθωρισμού και τα επιτόκια να αναμένεται να σκαρφαλώσουν υψηλότερα απ’ όσο αναμενόταν έως σήμερα, η επενδυτική όρεξη για τον μηδενικής απόδοσης χρυσό “πλήττεται”, σημειώνει ο Lukman Otunuga, διευθυντής και αναλυτής αγοράς στην FXTM.

Το ζενίθ των επιτοκίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη της Fed, θα αγγίξει το 5.25%, υψηλότερα απ’ όσο ανέμενε η αγορά.

Το δολάριο ενισχύθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με τον δείκτη ICE U.S. Dollar Index, που μετρά την ισχύ του νομίσματος των ΗΠΑ, να ενισχύεται κατά 0,9%.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares