Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Νέες απώλειες άνω του 1,5% για το πετρέλαιο

 

Πτωτικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, που έχασαν πάνω από 1,5 δολάρια υπό τους φόβους ότι η επιθετικότητα της Fed στην αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε ύφεση πλήττοντας τη ζήτηση της ενέργειας.

Ειδικότερα, το Brent παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε τις συναλλαγές έχοντας χάσει 1,5% ή 1,7 δολάρια με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 110 δολάρια το βαρέλι.

Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για το αμερικανικό WTI το οποίο είδε την τιμή στο δικό του συμβόλαιο Αυγούστου να υποχωρεί κατά 1,92 δολάρια ή 1,9% κλείνοντας στα 104,2 δολ. το βαρέλι.

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε σήμερα, στη δεύτερη ημέρα της εξαμηνιαίας κατάθεσής του στο κογκρέσο, ότι το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ είναι σαφώς πιθανό πλέον, αν και τόνισε ότι η Fed δεν επιχειρεί να την προκαλέσει προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δήλωσε ότι η τράπεζα θα συνεχίζει τη μάχη απέναντι στην πληθωρισμό “χωρίς επιφυλάξεις”, σε μία διατύπωση που εκλήφθηκε ως ένδειξη επιθετική στάσης.

Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατέγραψε ραγδαία επιβράδυνση τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας την υφεσιακή δυναμική που αναπτύσσεται.

“Η καταστροφή της ζήτησης μελλοντικά από μια ενδεχόμενη ύφεση αντισταθμίζει τη βραχυπρόθεσμη πραγματική ζήτηση που παραμένει εξαιρετικά ισχυρή”, επισημαίνει ο Dennis Kissler, αντιπρόεδρος της BOK Financial.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς οι πρόσφατες εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που επηρεάζει επίσης τις τιμές.

Οι επίσημες εβδομαδιαίες εκτιμήσεις για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ επρόκειτο να δημοσιοποιηθούν σήμερα, Πέμπτη, αλλά τεχνικά προβλήματα θα καθυστερήσουν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ.

Πηγή: capital.gr

Shares