Τετάρτη , 8 Δεκεμβρίου 2021
Τελευταία Νέα

Νέες απειλές από τον Τούρκο Ναύαρχο ε.α. Τ.Γιατσί-”Να κινηθούμε τώρα πριν ανακηρύξει η Ελλάδα ΑΟΖ”

 

Αναζητούν εναγωνίως οι Τούρκοι αφορμή για “επεισόδιο” στην περιοχή μας και βιάζονται για αυτό


Με κύμα προπαγάνδας και ψευδών επιχειρημάτων προς την διεθνή κοινότητα η Άγκυρα, προσπαθεί να φτιάξει κλίμα ανακήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα, ώστε να βρει ευκαιρία να δράσει αυτή πρώτη.

Την ίδια ακριβώς στιγμή αυτό που έχει ενοχλήσει την τουρκική ελίτ είναι το γεγονός ότι η φράση “η Τουρκία αποτελεί απειλή” συμπεριλήφθηκε σε γραπτό κείμενο για πρώτη φορά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου TÜRK DEGS, Ναύαρχος ε.α. Cihat Yaycı, επικαλέστηκε το ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995 απειλώντας ξανά την χώρα μας.

 

«Προειδοποιώ! Δεν είναι τυχαίο ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στην Κοινοβουλευτική Απόφαση του 1995.

Η Ελλάδα μπορεί σύντομα να κάνει αιφνιδιαστική κίνηση για να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Πρέπει να ληφθούν τώρα οι απαραίτητες προφυλάξεις, να δοθούν προειδοποιήσεις και να τονιστεί έντονα η αποφασιστικότητά μας ότι δεν θα δεχτούμε ποτέ μια τέτοια ελληνική τρέλα. Η διακριτικότητα, η εξουσία και η ευθύνη ανήκουν στους κατόχους εξουσίας», δήλωσε ο ίδιος.

Ο αρχιτέκτονας του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” και επικεφαλής του τουρκικού κέντρου θαλάσσιων και παγκόσμιων στρατηγικών Cihat Yaycı επέκρινε την διακοπή των σεισμικών ερευνών και πλοίων γεώτρησης από την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προανήγγειλε ουσιαστικά ότι στην περιοχή θα ανακηρυχθεί πιθανότατα το επόμενο διάστημα τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Το τουρκικό ναυτικό με την επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου» επιθυμεί να απαγορεύσει όλες τις κινήσεις πλοίων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην αποκαλούμενη περιοχή της Μεσογειακής ΑΟΖ.

Συνήθως Δύο φρεγάτες, μαζί με κορβέτα, πραγματοποιούν την εν λόγω ναυτική επιχείρηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όποτε κρίνει η τουρκική ηγεσία απαραίτητο.

Επίσης κατά περίπτωση η δύναμη αυτή ενισχύεται με Τρία-Τέσσερα πολεμικά πλοία, αεροσκάφη ΑΦΝΣ, σκάφη του λιμενικού , ελικόπτερα SH-70 και ομάδες κομάντος SAT-SAS.

Παράλληλα το ΑΚΡ ξεσηκώνει τον τουρκικό λαό για το σχέδιο ”Γαλάζια Πατρίδα”, αλλά και με διάφορες άλλες εκδηλώσεις, ενώ υπάρχουν και τουρκικές “φωνές” που μιλούν για δήθεν σχέδιο ΗΠΑ-Γαλλίας κατά της Τουρκίας, που έχει στόχο την συσπείρωση του πεινασμένου τουρκικού λαού που δυσανασχετεί με το καθεστώς Ερντογάν.

Οι Τούρκοι συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας, του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων, θα επιχειρήσουν ανακηρύσσουν ΑΟΖ «μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου», στέλνοντας και υπόμνημα στον ΟΗΕ, όπως έκαναν με το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αφορμή την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” το επόμενο διάστημα οι Τούρκοι, θα επιδιώξουν να αυξήσουν την ένταση σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, αναζητώντας μετά μανίας αφορμή για να προκαλέσουν επεισόδιο κατά της Ελλάδος, η οποία οφείλει και θα είναι πανέτοιμη στις τουρκικές προκλήσεις.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares