Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ «δείχνει» ο de Guindos

Ο de Guindos ανησυχεί ότι οι αγορές θα μπορούσαν να υποτιμήσουν την επιμονή του πληθωρισμού.

Οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 50 μονάδες βάσης, θα αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα, διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια με τον τρέχοντα ρυθμό για ένα “χρονικό διάστημα” προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό», τόνισε.
“Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δράσουμε”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
«Οι αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης μπορεί να γίνουν η νέα κανονικότητα στο εγγύς μέλλον.
Αν δεν κάνουμε τίποτα, η κατάσταση θα είναι χειρότερη, διότι ο πληθωρισμός είναι ένας από τους παράγοντες της σημερινής ύφεσης», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

«Μην υποτιμάτε τον πληθωρισμό»

Τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ μέχρι στιγμής θα έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό, «αλλά πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον Δεκέμβριο τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, αλλά τόνισε ότι σημαντική σύσφιξη παραμένει μπροστά της, ενώ παρουσίασε σχέδια για την αποστράγγιση μετρητών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο πλαίσιο της επίμονης καταπολέμησης του πληθωρισμού.
Ο de Guindos δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί ότι οι αγορές θα μπορούσαν να υποτιμήσουν την επιμονή του πληθωρισμού και ότι θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι ασύμβατη με τη νομισματική πολιτική.
Οι τράπεζες έχουν μια σταθερή κεφαλαιακή θέση και μπορούν να αντέξουν ένα σοκ, δήλωσε ο de Guindos, προσθέτοντας ότι είχε περισσότερες αμφιβολίες για τις μη τράπεζες, ιδίως τα hedge funds, τα οποία έχουν εξαιρετικά μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία και συσσωρευμένα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

www.bankingnews.gr
Shares