Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Νέες αυταπάτες Τσίπρα: Υπόσχεται χωρίς κοστολόγηση αυτά που δεν έκανε επί μια 4ετία…


Αν φάνηκε χτες ότι κάτι έχει καταλάβει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας τις δεσμεύσεις του προγράμματός της για την επόμενη τετραετία, είναι ότι πέρασε και δεν ακούμπησε σε βασικούς τομείς της οικονομίας που είχε την ελευθερία να λειτουργήσει με όποιον τρόπο ήθελε. Επιχειρώντας να καλύψει αυτή την συνειδητοποίηση και θυμίζοντας Σεπτέμβριο του 2014 στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε για μια ακόμα φορά χτες βράδυ τον «ασφαλή» τρόπο των μη κοστολογημένων μέτρων προκειμένου να ξαναζήσει η χώρα με τις αυταπάτες του.

Οι δημόσιες επενδύσεις τις οποίες λέει τώρα ότι θα ενισχύσει «φαγώθηκαν» με πρωτοφανή απάθεια, προσφέροντάς τες στον βωμό των πλεονασμάτων, ενώ τις ιδιωτικές ούτε τις ήθελε ούτε τις προώθησε με αποτέλεσμα τα πολλά χρόνια ύφεση να τα διαδεχτεί μια ισχνή ανάπτυξη κυρίως λόγω της μνημονιακής σταθερότητας και των επιδομάτων.

Ακόμα και στην πρόνοια που τώρα μιλούν για μια θέση για κάθε παιδί σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ακόμα και τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά το τέλος των μνημονίων, έμειναν εκτός όπως ομολόγησε ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Καρέλας, 35.000 παιδιά.

Η χωρίς σχέδιο αύξηση του κατώτατου μισθού, παρότι καλοδεχούμενη από πολλούς νέους εργαζόμενους, περιόρισε την πρόσβαση σε άλλους, ενώ για κάποιους μετέτρεψε την σχέση εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε μερικής. Αποτέλεσμα που καταγράφεται τόσο στα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ όσο και σε έλλειμμα στον ΕΦΚΑ, καθώς παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο μειώθηκαν τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης από την μισθωτή εργασία. Φαντάζεται κανείς πως θα λειτουργήσει η υπόσχεση Τσίπρα για νέα αύξηση 15% έως το 2021.

Στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, αν κάτι θάφτηκε ήταν οι όποιες προοπτικές υπήρχαν «πράσινης ανάπτυξης». Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε το 2015 ήταν η κατασκευή και λειτουργία μιας ακραία ρυπογόνος μονάδα της ΔΕΗ στην Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα δε με το WWF και την ανεξάρτητη ανάλυση του Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων (CCPI)1 που εκδίδει κάθε χρόνο η Germanwatch και το δίκτυο οργανώσεων CAN-Europe2, η χώρα μας φέτος βρίσκεται πλέον στην 48η θέση (επί συνόλου 61) και προτελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων καταστροφικών επιλογών στον ενεργειακό τομέα, την έλλειψη οράματος για πράσινες επενδύσεις και την εμμονή στα ακριβά ορυκτά καύσιμα που επιδεινώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση πάγωσε την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, επέβαλε αναδρομική φορολόγηση σε όλες τις ΑΠΕ, ενώ συστηματικά αγνοεί τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και αναλώνεται στην προώθηση των ορυκτών καυσίμων. Αποτέλεσμα; Η χειρότερη θέση που έχει πάρει ποτέ η χώρα μας στον συγκεκριμένο δείκτη, αλλά και η καταδίκη του οικονομικού και παραγωγικού μας μοντέλου σε μη βιώσιμη τροχιά.

Στα φορολογικά, η κυβέρνηση που αύξησε σχεδόν μόλις ανέλαβε την εξουσία την προκαταβολή φόρου για όλους (εταιρείες, ελευθέρους επαγγελματίες, αγρότες) στο 100%, στραγγίζοντας εν μέσω capital controls κάθε διαθέσιμη ρευστότητα, λέει τώρα ότι θα την μειώσει. Η ίδια κυβέρνηση που εκμηδένισε τα κονδύλια του πετρελαίου θέρμανσης, λέει τώρα ότι θα τα αυξήσει, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ κάνει τώρα λόγο για μείωση της τάξεως του 30%, τη στιγμή που το 2015 εκλέχτηκε για τον μηδενίσει.

Καμία συνέπεια και στο θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο. Την στιγμή που επί μια 4ετία έχουν προσληφθεί χιλιάδες σε άχρηστες θέσεις κάθε λογής στον Δημόσιο τομέα, τάζουν τώρα 10.000 προσλήψεις στην υγεία και 15.000 στην παιδεία, αυτοί που μέχρι και χτες ενέκριναν μεταθέσεις δεκάδων εκπαιδευτικών προς κάθε μορφή υποαπασχόλησης στο Δημόσιο.

 

Του Νίκου Φιλιππίδη

 

newmoney

Shares