Πέμπτη , 3 Δεκεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Νέα Υόρκη: Φεμινιστικό άγαλμα θα δείχνει την Μέδουσα να αποκεφαλίζει τον… Περσέα!

Νέα Υόρκη: Φεμινιστικό άγαλμα θα δείχνει την Μέδουσα να αποκεφαλίζει τον… Περσέα!

Συζητήσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ενός αγάλματος, το οποίο αντιστρέφει τον συμβολισμό του αρχαιοελληνικού μύθου.

Έξω από το ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν θα τοποθετηθεί το άγαλμα του Αργεντινο-Ιταλού γλύπτη Luciano Garbati, το οποίο, εμπνευσμένο από τον φεμινισμό και το κίνημα Me Too, δείχνει την Μέδουσα να κρατά το κεφάλι του Περσέα. Το άγαλμα λειτουργεί ως το αντίθετο του διάσημου έργου του Benvenuto Cellini (1545–1554).

Image
Το άγαλμα της Luciano Garbati
Νέα Υόρκη: Φεμινιστικό άγαλμα θα δείχνει την Μέδουσα να αποκεφαλίζει τον… Περσέα!
Το κλασσικό έργο του Cellini

Σύμφωνα με τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου, ο Ποσειδώνας βίασε την όμορφη ιέρεια της Αθηνάς Μέδουσα μέσα στο ναό. Η Αθηνά την μεταμόρφωσε σε τέρας, το οποίο αργότερα φόνευσε ο Περσέας και με την ιδιότητα να μετατρέπει σε πέτρα όποιον κοιτάζει, χρησιμοποίησε το κομμένο κεφάλι για να φονεύσει το Κήτος που απειλούσε την πριγκίπισσα της Αιθιοπίας Ανδρομέδα.

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, το άγαλμα παρουσιάζει την μέδουσα ως θύμα βιασμού το οποίο παίρνει την κατάσταση στα χέρια του για την αδικία που έχει υποστεί.

Βέβαια, από εκεί προκύπτει το ερώτημα γιατί δεν κρατά την κεφαλή του Ποσειδώνα ή της Αθηνάς, αλλά του Περσέα. Και τι απέγινε η Ανδρομέδα;

Για εμάς, το άγαλμα μοιάζει περισσότερο με μία άρνηση του αρχετύπου του άνδρα ήρωα, του οποίου η εποχή θεωρείται “ξεπερασμένη”. Εντάσσεται παράλληλα σε ένα δημοφιλές μοτίβο των τελευταίων δεκαετιών, όπου τα σύμβολα και πλάσματα που συνδέονταν με το κακό και το περιθώριο (δράκοι, μάγισσες, φαντάσματα, λύκοι κ.α.) τώρα τίθενται στο κέντρο, ως αγαθά ή παρεξηγημένα, ενώ οι παραδοσιακές ηρωικές μορφές (π.χ. ο ιππότης) εμφανίζονται ως δυνάμεις καταπίεσης και ανισότητας.

Με πληροφορίες από mwthproject.com
cognoscoteam.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares