Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Νέα βουτιά για την τουρκική λίρα υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων…

Νέα βουτιά έκανε η τουρκική λίρα μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την επιβολή κυρώσεων με στόχο τουρκικές αμυντικές εταιρείες για την ανυποχώρητη στάση της Τουρκίας στο θέμα των S-400.

Στις 09:33 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,8750 λίρες έναντι του δολαρίου, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στις 5,8265 λίρες. Νωρίτερα, η ισοτιμία είχε υποχωρήσει έως τις 5,9250 λίρες ανά δολάριο.

Το άρθρο του Bloomberg ανέφερε ότι οι κυρώσεις μπορεί να αποκόψουν τις τουρκικές αμυντικές εταιρείες από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να τις αποκλείσουν τις από την αμερικανική αγορά, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αγοραπωλησία με τις ΗΠΑ, καθώς κλιμακώνεται η κόντρα Άγκυρας-Ουάσιγκτον για τα πυραυλικά συστήματα S-400. Η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει ότι η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβληθούν στην Άγκυρα κυρώσεις βάσει του νόμου CATSAA, που προβλέπει τη λήψη μέτρων σε βάρος χωρών που προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία. Σύμφωνα με το Bloomberg οι κυρώσεις εκτιμάται ότι θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου, όταν υπολογίζεται ότι η Τουρκία θα παραλάβει από τη Ρωσία τα πρώτα τμήματα του πυραυλικού συστήματος.

 

iefimerida

Shares