Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Νέα συντριβή Τούρκων και Αζέρων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ

Η ήττα του βουλευτή των ΗΠΑ Steve Chabot την Τρίτη είναι η και η τελευταία της πολιτικής του καριέρας τεσσάρων δεκαετιών, στην οποία υπηρέτησε πιστά τα συμφεροντα της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Chabot έχασε από τον Δημοκρατικό και δημοτικό σύμβουλο του Σινσινάτι Γκρεγκ Λάντσμαν με 52,5% έναντι 47,5%. Όλα αυτά, παρά το βαρύ κλίμα για τους δημοκρατικούς που επικράτησε στις εκλογές και τα τεράστια ποσά τα οποία διέθεσε για την επανεκλογή του, όπως άλλωστε και ο Μεχμέτ Οζ στην Πενσιλβανία.

Είναι σαφές ότι για τους αμερικανούς ψηφοφόρους η απέχθεια στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αποδείχτηκε ισχυρότερη από την δυσαρέσκειά για τον Μπάιντεν. Όπου οι ρεπουμπλικάνοι κατέβασαν φιλότουρκους υποψήφιους, συνετρίβησαν, χάνοντας ακόμα και περιφέρειες που θεωρούνταν ως «σίγουρες». Ο Chabot Ήταν συμπρόεδρος των κοινών επιτροπών του Κογκρέσου με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, ενώ οι θέσεις που ήταν άκρως φιλοτουρκικές και υπέρ της συνέχισης της στρατιωτικής ενίσχυσης των Αζέρων.

Για τις ήττες αυτές ευθύνεται αποκλειστικά ο Τραμπ ο οποίος απέδειξε πως συνεχίζει να είναι εκβιαζόμενος από τον Ερντογάν σε προσωπικό επίπεδο. Καμία άλλη εξήγηση δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την εμμονή του να κατεβάσει υποψηφίους που ελέγχονται από την Τουρκία, προκαλώντας έτσι μεγάλη ζημιά στο κόμμα του.

newsbreak.gr

Shares