Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Νέα σκοτεινά ευρήματα από το «σκάνδαλο αίματος» – Στα 380 τα παιδιά που έχουν βρεθεί θετικά στον HIV

Τα 380 έφτασαν τα παιδιά στη Βρετανία που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV μέσα από συγκεκριμένα προϊόντα, αποκαλύπτει ειδική έρευνα που διεξήχθη.

Μολυσμένα προϊόντα τα οποία περιείχαν αίμα και εισήχθησαν από τις ΗΠΑ, τις δεκαετίες ΄70 και ΄80, οδήγησαν στη μετάδοση του ιού. Εκτιμάται, δε, ότι περίπου 2.400 άνθρωποι πέθαναν συνέπεια της έκθεσης στα προϊόντα αυτά.

Τουλάχιστον 175 παιδιά περιελάμβανε η αρχική αναφορά για τους φορείς του HIV, όμως η νέα έρευνα έρχεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον αριθμό, διπλασιάζοντά τον.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα 380 παιδιά που προσεβλήθησαν αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μολύνσεων.

Η νέα εκτίμηση βασίστηκε σε δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet, το 1996, και σε δεδομένα από τον Οργανισμό Αιμορροφιλικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν μια από τις μαύρες στιγμές στην ιστορία του βρετανικού συστήματος υγείας, NHS, με το σκάνδαλο του «μολυσμένου αίματος» να καταγράφεται αφότου η Βρετανία έδινε μάχη για να καλύψη την υψηλή ζήτηση σε θεραπείες που αφορούσαν σε καταστάσεις πήξης αίματος όπως η αιμορροφιλία και άλλες διαταραχές όπως ξεκίνησε να εισάγει από το εξωτερικό προϊόντα.

Οι περισσότεροι ασθενείς που μολύνθηκαν λάμβαναν θεραπεία βασισμένη σε ένεση που περιείχε τον παράγοντα πήξης αίματος VIII ώστε να επιβιώσουν.

Οι ασθενείς, ωστόσο, δεν γνώριζαν ότι λάμβαναν τα συγκεκριμένα προϊόντα από άτομα που πληρώνονταν για να γίνουν δωρητές, ανάμεσα στους οποίους κρατούμενοι και τοξικομανείς. Οι ενέσεις γίνονταν επί σειρά ετών παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις προς τους εκάστοτε κυβερνώντες.

Άλλοι έγιναν φορείς του HIV ύστερα από μεταγγίσεις αίματος.

Δεκαετίες μετά τις πρώτες μολύνσεις, νέα κρούσματα HIV και ηπατίτιδας συνέχισαν να διαγιγνώσκονται, με αποτέλεσμα πολλούς πρόωρους θανάτους.

 

πρωτο θεμα

Shares