Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Nέα πρόκληση Τατάρ: «Είμαστε ένα έθνος τρία κράτη»

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίιεφ ,τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Μπακού, στον απόηχο των αντιδράσεων από την Κύπρο, για την συνάντηση τους στο Ικόνιο.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τα τ/κ ΜΜΕ σήμερα αναφέρουν ότι μιλώντας στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου κατά την επιστροφή του από την Τουρκία, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στις επαφές που πραγματοποίησε εκεί και σε λεπτομέρειες της συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στο Ικόνιο, στο περιθώριο των 5ων Αγώνων Ισλαμικής Αλληλεγγύης.

«Ήταν μια ειλικρινής συνάντηση με τον κ. Αλίιεφ», είπε ο Τατάρ σημειώνοντας ότι ανέφερε πως θεωρεί την «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ως «ένα έθνος τρία κράτη» και πρόσθεσε: «Και ο κ. Αλίιεφ ανέφερε ότι στηρίζουν τον τουρκοκυπριακό λαό. Είπε ότι θα παρακολουθεί την ανάπτυξη των σχέσεων της ΤΔΒΚ με τον Αζερμπαϊτζάν και ότι με περιμένει στο Μπακού κατά την προσεχή περίοδο».

Σημείωσε ότι στο Ικόνιο συμμετείχε σε γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος Έρντογαν προς τιμή των αρχηγών κρατών που παρέστησαν στην τελετή έναρξης των αγώνων. «Σε αυτό το γεύμα μοιράστηκα με τον κ. Έρντογαν και τους άλλους ηγέτες την λύπη που νιώθω για το γεγονός ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν οι νέοι της τδβκ στους αγώνες. Εξήγησα τα αθλητικά εμπάργκο και την απομόνωση. Είμαστε μέλος παρατηρητής της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας. Αυτό που επιθυμούμε όλοι μας είναι να λαμβάνουν μέρος οι νέοι μας σε τέτοιους αγώνες. Όμως υπάρχουν προβλήματα. Για να ξεπεραστούν αυτά πρέπει να αναβαθμιστεί το καθεστώς της ΤΔΒΚ. Αυτοί οι αγώνες θα διεξαχθούν ξανά το 2025 σε μια άλλη ισλαμική χώρα. Θα συνεχίσει ο αγώνας μας για να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι νέοι μας».

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το Εμπορικό Επιμελητήριο Άγκυρας (ΑΤΟ) σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη εκεί του Τ/κ ηγέτη αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γκιουρσέλ Μπαράν είπε ότι διεξάγουν εντατικές εργασίες και διάλογο για ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων και της συνεργασίας με το ψευδοκράτος.

Υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Τατάρ είχε λάβει μέρος σε συνεδρία του ΑΤΟ τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Μπαράν ανέφερε ότι οι αμοιβαίες επισκέψεις ετοιμάζουν το έδαφος για ανάπτυξη των σχέσεων. Σηεμίωσε ότι βρίσκονται σε επαφή με το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο και το βιομηχανικό επιμελητήριο.

«Πριν την πανδημία είχαμε εμπόριο περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Τώρα έχουμε εμπόριο που πλησιάζει τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Κοινή επιθυμία όλων μας είναι να είναι ισχυρό το εμπόριο, οι εξαγωγές, η ανάπτυξη, η οικονομία της ΤΔΒΚ. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους αδελφούς μας από τη βόρεια Κύπρο. Μόνο αναπτύσσοντας το εμπόριο μπορούμε να εμποδίσουμε την αδικία που γίνεται ενάντια στην τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Όλη μας η επιθυμία είναι να υπάρξει μια ίση «τδβκ», να εκπροσωπείται ίσα στο νησί, να κατοχυρωθεί η ύπαρξή μας, πρόσθεσε. Και η Τουρκία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια σε σχέση με την μείωση στο ελάχιστο της επίδρασης της άδικης – κατά την έκφρασή του – «απομόνωσης».

newsbomb.gr

Shares