Δευτέρα , 16 Σεπτέμβριος 2019
Τελευταία Νέα

Νέα πρόκληση από τον «νονό» Ερντογάν! Βάφτισε την Κωνσταντινούπολη «Ισλαμπόλ»…

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται στο έπακρο το μανιφέστο μίσους του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας για να ανοίξει το «κουτάκι» του εθνικισμού. Και για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες μίλησε για την Κωνσταντινούπολη.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (19.03.2019), ο Ερντογάν απείλησε όσους (όπως ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας) θέλουν να πάρουν την Κωνσταντινούπολη πως θα φύγουν στα φέρετρά τους όπως παλιά. Και πως η πόλη δεν θα γίνει ποτέ «Κωνσταντινούπολη» αλλά θα παραμείνει Ιστανμπούλ. Ή «Ισλαμπόλ» ήταν τη βάφτισε το βράδυ της ίδιας μέρας.

Ήταν ο τρόπος του να απαντήσει σε όσους αναφέρονται στην πόλη με το βυζαντινό της όνομα. Ήταν μια ακόμη εκμετάλλευση των όσων έκανε ο νεοναζί 28χρονος μακελάρης στο Κράιστσερτς. Και φρόντισε να το κάνει δίνοντας συνέντευξη σε ένα κανάλι ισλαμιστικών φρονημάτων, το ULKE TV. Εκεί «βάφτισε» την Κωνσταντινούπολη «Ισλαμπόλ», δηλαδή πόλη του Ισλάμ!

«Αυτές οι δηλώσεις περί Κωνσταντινούπολης δεν είναι τυχαίες. Σημαίνει ότι στην ψυχή τους, στο μυαλό τους ακόμη αυτά σκέφτονται. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι: Εδώ είναι «Ισλαμπόλ» (σ.σ. η πόλη του Ισλάμ). Δεν έχουμε πια ούτε στο μυαλό μας ούτε στα όνειρά μας καμία Κωνσταντινούπολη. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε ο Ερντογάν, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρήκε ακόμη μια ευκαιρία για να μιλήσει για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, κάτι που ζητούν επιτακτικά οι Τούρκοι εθνικιστές. Για δεύτερη φορά, ο Ερντογάν θέλησε να ρίξει τους τόνους αλλά όχι και να κλείσει εντελώς την… πόρτα στο ενδεχόμενο. Εκλογές έρχονται άλλωστε.

«Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοια παιχνίδια, γιατί το κόστος για την Τουρκία θα είναι τεράστιο. Δεν είναι πρόβλημα για εμάς, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, αλλά τί κόστος θα έχει αυτό; Δεν βρίσκω σωστό να τα εξηγήσω εδώ αυτά, αλλά αυτό θα έχει κόστος και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για εμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες του κόσμου έχουμε χιλιάδες τζαμιά. Άραγε όσοι το ζητούν αυτό, να γίνει τζαμί (σ.σ. η Αγία Σοφία), σκέφτονται τί θα συμβεί σε αυτά τα τζαμιά;», είπε ο Ερντογάν.

Και εξήγησε πως το να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά (Μνημόνιο Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO να σημειωθεί αν και το ξεχνούν πολλοί στην άλλη πλευρά του Αιγαίου), θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και επιθέσεις εκδίκησης σε τζαμιά σε όλο τον κόσμο.

Για λόγους που εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, ο Ερντογάν έσπευσε να… χρυσώσει το χάπι στους εθνικιστές. Και είπε ότι στην Αγιά Σοφιά υπάρχει ξεχωριστός χώρος για όποιον θέλει να προσευχηθεί, σημειώνοντας πως πολλές φορές έχει εκεί διαβαστεί και το Κοράνι.

Στο σημείο που μιλούσε για την Αγιά Σοφιά, ο Ερντογάν βρήκε άλλη μια ευκαιρία να απευθυνθεί στον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, που στο μανιφέστο του είχε γράψει πως ήθελε εξαφανίσει τους μιναρέδες από την Αγιά Σοφιά. «Οι παππούδες σου ήταν τόσο ισχυροί, που το επίπεδό τους δεν μπορείς να το φτάσεις καν. Βρε ανάγωγε, μάθε πρώτα τα όριά σου. Εσύ ακόμη δεν έχεις μάθει αυτό το έθνος. Ήρθε εδώ ο τύπος και περιηγήθηκε επί 43 ημέρες, έκανε βόλτες» είπε ο Ερντογάν.

newsit

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares