Τρίτη , 27 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Νέα πρόκληση από την Τουρκία- 1η Ιουλίου θα αρχίσει γεωτρήσεις και το πλοίο Γιαβούζ…

Από την 1η Ιουλίου θα αρχίσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Φετίχ Ντονμέζ.


Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει η κρατική τηλεόραση TRT , δημοσιοποιώντας ένα απόσπασμα μιας συνέντευξης του Ντονμέζ που θα μεταδοθεί σήμερα.

Το Γιαβούζ σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει το ταξίδι του αύριο με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο. Χθές ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι το πρώτο γεωτρύπανο, το «Πορθητής», έχει αρχίσει γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου- αν και η δήλωση ελέγχεται κατά πόσον ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αφού ήδη οι εταιρείες και οι εξειδικευμένοι μηχανικοί εγκαταλείπουν το Φατίχ- γεώτρηση που γίνει στο δυτικό τμήμα της ΑΟΖ της Κύπρου. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Ντονμέζ η γεώτρηση έχει ξεπεράσει σε βάθος τα 3.000 μέτρα.

Το δεύτερο πλοίο, το «Γιαβούζ», αναμένεται να αρχίσει τις έρευνες ανατολικά του νησιού, σε ύδατα που υποτίθεται ότι έχει «παραχωρήσει» για έρευνες το ψευδοκράτος. Υπάρχουν ωστόσο φήμες πως η Άγκυρα μπορεί να κλιμακώσει την προκλητικότητά της ,στέλνοντας το σκάφος μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου. Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν ευθεία ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την επιρροής του Καστελόριζου στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ και θα συνιστούσε ευθεία προσβολή της Ελλάδας και των ελληνικών συμφερόντων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει γεωτρήσεις στο Καστελόριζο.
Ο υπουργός Εξωτερικών πάντως αμφισβητεί το αν όντως γίνονται γεωτρήσεις, αφού το προσωπικό που χρησιμοποιείται δεν είναι βέβαιον ότι είναι σε θέση να κάνει σοβαρή έρευνα, ενώ και οι πληροφορίες που φθάνουν από το σημείο που βρίσκεται το πλοίο Πορθητής, δείχνουν ότι τα υλικά που έρχονται στο πλοίο δεν επιβεβαιώνουν σοβαρή έρευνα.

Με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις το Συμβούλιο των Eυρωπαίων ΥΠΕΞ παρέτεινε χθες το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ενώ στην σύνοδο κορυφής αύριο, θα συζητηθούν και πρακτικές κυρώσεις που θα υπάρχουν ενδεχομένως σε βάρος της γειτονικής χώρας, όπως ζητούν η Αθήνα και η Κύπρος.
Την ίδια ημέρα το τουρκικό Ναυτικό θα διενεργήσει άσκηση με πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

 

iefimerida

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares